Ebben a zöldségben rejlik a hosszú élet titka: így érdemes fogyasztani
Minden zöldség hasznos az emberi szervezet számára, és némelyikben a hosszú élet titka is ott rejtőzik.
Az egészségtudatos életmód fontosságát manapság talán már nem kell annyira hangsúlyozni, mint akár csak húsz évvel ezelőtt, hiszen egyre többen figyelnek oda az egészségükre. Emellett azonban a hosszú élet, illetve a minél több egészségben eltöltött év iránti igény is növekedésnek indult. A titkokat jelenleg is kutatják, de az már biztos, hogy a táplálkozás, és ezen belül a zöldségek különleges szerepet játszanak abban, hogy ki él igazán hosszú életet – mutattak rá az Oregon State University szakemberei.
Bár némileg javuló tendenciát lehet megfigyelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztás területén, de még mindig sokan vannak, akiknek szinte teljesen hiányoznak az étrendjükből ezek a fontos tápanyagok. Akik figyelnek erre erre, azok sem feltétlenül jól csinálják mindezt, hiszen csak egy-két zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak viszonylag rendszeresen, miközben más fontos típusok kimaradnak az étkezésükből.
A kutatók számára azonban egyre világosabb, hogy mire érdemes figyelni, és melyek azok a zöldségek, amelyekből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztania.
A hosszú élet titka ebben a zöldségben rejlik
A legújabb kutatások már bizonyították, hogy a világ kék zónáiban többek közt azért élnek az átlagosnál jóval hosszabb életet az emberek, mert a táplálkozásuk eltér attól, ami a Föld nagy részén fogyasztanak. A teljeskiőrlésű gabonák, a tenger gyümölcsei, illetve a gyümölcsök és zöldségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagokkal lássák el a szervezetüket.
Bizonyos alapanyagok azonban ezek közül is nagyobb figyelmet érdemelnek: a húsok közül például a lazac tele van a leghasznosabb omega3-zsírsavakkal. Az is feltűnő, hogy a hossz élettartamhoz az is hozzájárul, hogy az ezeken a területeken élő emberek nagy részét elkerülik a krónikus betegségek és a daganatok. Az Oregon State University munkatársai, Emily Ho és kollégái elkezdték vizsgálni az egyes zöldségeket, illetve az azokban található vegyületeket, és kiderítették, hogy az egyik legegészségesebb zöldség a brokkoli. Bár sokan nem kedvelik a karfiollal rokonságban álló növényt, és a gyerekekkel sem könnyű megkedveltetni, de úgy tűnik, mégis érdemes lenne megbarátkozni vele.
Hogy miért? Mert egy olyan kénvegyületet tartalmaz, amely megvédhet az olyan súlyos, daganatos betegségektől, mint például a vastagbél-, a mell-, a prosztata- vagy a májrák. Ezen betegségek kezelésében is fontos szerepet játszik ez a vegyület. Azt azonban fontos tudni, hogy a zöldség nyers formájában tartalmazza a legnagyobb mértékben ezen jótékony hatású anyagokat, a legtöbb recept azonban párolva szerepelteti a brokkolit a zöldségek listáján.
A kutatók úgy vélik, ennek ellenére érdemes minél többet fogyasztani a zöld színű zöldségekből, és a brokkolin kívül jótékony hatást gyakorolhat az egészségre a kelbimbó és a karfiol is, amelyek szintén hatékony fegyverek lehetnek a rák elleni küzdelem során.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)