Ebben a zöldségben rejlik a hosszú élet titka: így érdemes fogyasztani

Minden zöldség hasznos az emberi szervezet számára, és némelyikben a hosszú élet titka is ott rejtőzik.

2025. január 3., 16:35

Szerző:

Az egészségtudatos életmód fontosságát manapság talán már nem kell annyira hangsúlyozni, mint akár csak húsz évvel ezelőtt, hiszen egyre többen figyelnek oda az egészségükre. Emellett azonban a hosszú élet, illetve a minél több egészségben eltöltött év iránti igény is növekedésnek indult. A titkokat jelenleg is kutatják, de az már biztos, hogy a táplálkozás, és ezen belül a zöldségek különleges szerepet játszanak abban, hogy ki él igazán hosszú életet – mutattak rá az Oregon State University szakemberei.

Bár némileg javuló tendenciát lehet megfigyelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztás területén, de még mindig sokan vannak, akiknek szinte teljesen hiányoznak az étrendjükből ezek a fontos tápanyagok. Akik figyelnek erre erre, azok sem feltétlenül jól csinálják mindezt, hiszen csak egy-két zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak viszonylag rendszeresen, miközben más fontos típusok kimaradnak az étkezésükből.

A kutatók számára azonban egyre világosabb, hogy mire érdemes figyelni, és melyek azok a zöldségek, amelyekből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztania.

A hosszú élet titka ebben a zöldségben rejlik

A legújabb kutatások már bizonyították, hogy a világ kék zónáiban többek közt azért élnek az átlagosnál jóval hosszabb életet az emberek, mert a táplálkozásuk eltér attól, ami a Föld nagy részén fogyasztanak. A teljeskiőrlésű gabonák, a tenger gyümölcsei, illetve a gyümölcsök és zöldségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagokkal lássák el a szervezetüket.

Bizonyos alapanyagok azonban ezek közül is nagyobb figyelmet érdemelnek: a húsok közül például a lazac tele van a leghasznosabb omega3-zsírsavakkal. Az is feltűnő, hogy a hossz élettartamhoz az is hozzájárul, hogy az ezeken a területeken élő emberek nagy részét elkerülik a krónikus betegségek és a daganatok. Az Oregon State University munkatársai, Emily Ho és kollégái elkezdték vizsgálni az egyes zöldségeket, illetve az azokban található vegyületeket, és kiderítették, hogy az egyik legegészségesebb zöldség a brokkoli. Bár sokan nem kedvelik a karfiollal rokonságban álló növényt, és a gyerekekkel sem könnyű megkedveltetni, de úgy tűnik, mégis érdemes lenne megbarátkozni vele.

Hogy miért? Mert egy olyan kénvegyületet tartalmaz, amely megvédhet az olyan súlyos, daganatos betegségektől, mint például a vastagbél-, a mell-, a prosztata- vagy a májrák. Ezen betegségek kezelésében is fontos szerepet játszik ez a vegyület. Azt azonban fontos tudni, hogy a zöldség nyers formájában tartalmazza a legnagyobb mértékben ezen jótékony hatású anyagokat, a legtöbb recept azonban párolva szerepelteti a brokkolit a zöldségek listáján.

A kutatók úgy vélik, ennek ellenére érdemes minél többet fogyasztani a zöld színű zöldségekből, és a brokkolin kívül jótékony hatást gyakorolhat az egészségre a kelbimbó és a karfiol is, amelyek szintén hatékony fegyverek lehetnek a rák elleni küzdelem során.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)