Zuhan Mark Zuckerberg a leggazdagabbak listáján, közben a Facebook körül szorul a hurok

Mark Zuckerberg személyes vagyona néhány óra alatt több, mint 6 milliárd dollárral csökkent.

2021. október 5., 12:05

Szerző:

Mark Zuckerberg személyes vagyona néhány óra alatt több, mint 6 milliárd dollárral csökkent és ezzel egy helyet rontott a világ leggazdagabb embereinek listáján, miután a Facebook az Instagram és a WhatsApp közel 6 órára megadta magát – olvashatjuk a Bloomberg cikkében. 

A cég és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal – írta hétfőn az MTI. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Haugen azt állítja:

a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Az eladási hullám hétfőn 4,9%-ot zuhant a közösségi médiaóriás részvényeinek árfolyamán, ami szeptember közepe óta mintegy 15%-os esést jelent. A részvények hétfői árfolyam-csökkenése Zuckerberg vagyonát 121,6 milliárd dollárra csökkentette, amivel Bill Gates mögé, a Bloomberg Billionaires Index 5. helyére esett vissza. Így tehát a Bloomberg indexe szerint az elmúlt hetekben közel 140 milliárd dollártól esett el a Facebook tulaja.

Szeptember 13-án, a Wall Street Journal egy sor történetet kezdett közzétenni egy belső dokumentumokat tartalmazó gyorsítótár segítségével, amelyekből kiderült, hogy a Facebook tudott a termékeivel kapcsolatos problémák széles köréről – például arról, hogy az Instagram ártott a tinédzser lányok mentális egészségének vagy a január 6-i capitoliumi zavargásokról szóló félretájékoztatásról – miközben a nyilvánosság előtt degradálta a problémát.

Válaszul a Facebook hangsúlyozta, hogy a termékeivel kapcsolatos problémák, köztük a politikai polarizáció, összetettek és nem kizárólag a technológia okozza őket. „Azt hiszem, megnyugtatja az embereket, ha azt feltételezik, hogy az Egyesült Államokban tapasztalható politikai polarizációra technológiai vagy technikai magyarázatnak kell lennie” – mondta  Nick Clegg, a Facebook globális ügyekért felelős alelnöke a CNN-nek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Washington Examiner/Pool/Graeme Jenn)