Mindenki a Facebook-leállás okait keresi

Van pár lehetőség, talán egyszer majd kiderül az igazság.

2021. október 4., 22:23

Szerző:

Korábban mi is megírtuk, hogy hétfő fél hat körül világszerte leállt a Facebook, a Messenger, a Whatsapp és az Instagram is. Ez a Facebook eddigi egyik leghosszabb leállása, és könnyen meglehet az is, hogy eltart még egy darabig. A közösségi felületek leállását Doug Madory, a Kentik Inc. internetes elemzési igazgatója szerint a Domain Name System (DNS) zavara okozhatta – értesült a Newsweek. A New York Times pedig azt írta, a leállás a cég belső kommunikációs platformját is érinti.

A Facebook egyelőre nem közölte, mi okozza a problémát. A cég és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal, írja az MTI. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét. Haugen kedden tanúskodhat az ügyben a szenátus albizottsága előtt.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp egyetlen órányi globális zavara több mint 160 millió dollárnyi veszteséget okozhat a NetBlocks szerint. A Facebook szolgáltatásai legutóbb 2019-ben álltak le hosszabb időre.

A Newsweek azt írja, hogy a Facebook domainje, a facebook.com rövid időre eladónak volt feltüntetve a az Uniregistry-n. Ezt Brian Krebs újságíró tette közzé a Twitter-oldalán.

(Kiemelt képünk illusztráció: Jakub Porzycki / NurPhoto/AFP)