Ismét nagyot esett a Bitcoin

Mind az Egyesült Államok monetáris politikája, mind Kína kriptovaluták elleni hadjárata nehéz helyzetbe hozhatja a befektetőket.

2021. június 21., 11:35

Szerző:

Két hetes mélypontra esett a Bitcoin árfolyam hétfő reggelre. Mindezt aközben, hogy Kína a kriptovaluták bojkottját célzó újabb lépésbe kezdett. A legnagyobb virtuális fizetőeszköz 10 százalékkal, 32 350 dollárra, a második legnagyobb, az Ethereum pedig 13 százalékkal, 1950 dollárra csökkent. Habár a kriptovaluták idén április közepén elért történelmi csúcsa óta romló tendenciát láthatunk az árfolyamban, Kína új lépései tovább súlyosbíthatják a befektetők helyzetét. 

 A Bitcoin és az Ethereum százalékban vett változása 2020 júniustól mostanáig, forrás: Bloomberg.

A kínai jegybank hétfő reggel jelentette be, hogy összehívja legnagyobb bankjainak vezetőit, a kriptovaluták országból való kiszorításának utolsó lépései megvitatására. Habár, az erős központosított hatalmat kedvelő kínai vezetés ellenérzése a főként decentralizáltságuk miatt közkedvelt kriptovalutákkal szemben korántsem meglepő, mégis váratlan fordulatnak számít egy teljes iparággal való szembefordulásuk.

Kína már a hétfői bejelentés előtt is komoly lépéseket tett a fizetőeszköz kivezetésének érdekében. Az ország korábbi intézkedéseivel a kriptovaluta bányákat ellehetetlenítő módosításokat léptetett életbe, amely miatt azok nagy számban kezdték meg áttelepülésüket Európába és az Egyesült Államokba. Azonban Kína nem áll meg a bányászattal való leszámolással, magukat a tranzakciókat is le akarják állítani. Jonathan Cheesman, az FTX kriptovaluta-tőzsde egyik felső vezetője a következőképpen reagált a helyzetre: 

„Kína kétlépcsős politikát folytat, amelyben a bányászat felszámolása csak az első fázis volt, a spekulációk visszaszorítása lesz a második.”

Mindezek, és az Egyesült Államok jegybankja (FED) által múlt héten meghozott kamatlábakat megemelő fiskális politika mellett nem meglepőek a kriptopiacon látható jelenlegi esések. De, ha a tendencia folytatódik, kellemetlen helyzetbe kerülhetnek a Magyarországon is nagy számban levő kriptovaluta-befektetők.

(Készült a Bloomberg cikke alapján)

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Mustafa Ciftci / Anadoli / AFP)