Bírósági felülvizsgálatot kérnek Biden védőoltással kapcsolatos intézkedései miatt

A Bloomberg vélemény rovatának vezető szerkesztője, Timothy L. O'Brien kifejtette álláspontját az Egyesült Államok kormányának járványügyi politikájáról.

2021. november 11., 17:51

Szerző:

Covid-19 elleni oltási megbízásokkal továbbra is tesztelik az egyensúlyt a szövetségi állam, a vállalati hatáskörök és az egyének jogai között vészhelyzet idején. Elkerülhetetlen, hogy kivizsgálják a közösségek és az ország véleményét, és, hogy miként határozzák meg a „vészhelyzetet” fogalmát. Egy szubjektívebb irányelvet jobban kell tisztáznia egy következő közegészségügyi válság előtt, mert a bíróságok önmagukban nem nyújtanak hosszú távú megoldást.

Szombaton Luisanaban államban, három szövetségi fellebbviteli bíróság három a bírája azt válaszolta,– a déli államok, cégtulajdonosok, maroknyi munkás és jogvédő csoport által benyújtott petíciókra –, hogy ideiglenesen blokkolják a Biden-kormányzat azon intézkedését, hogy a 100 vagy annál több embert foglalkoztató munkahelyeken január 4-ig mindenkit be kell oltani, vagy hetente tesztelni a dolgozókat.

A bírók azt írták, hogy „az intézkedésekben súlyos törvényi és alkotmányos problémák vannak” és felfüggesztették az adminisztráció végzését.

Természetesen ebben is fontos szerepet játszik a politika.

A három bíró közül kettőt Trump, a harmadikat Reagan nevezte ki. A szövetségi kormányt támadó egyik üzletember mögött pedig, a Pelican Institute for Public Policy és a Liberty Justice Center áll.

A Pelican Intézet egy konzervatív gondolkodású „agytröszt” és azt gondolják, hogy „minden embernek teljes szabadságot kell biztosítani”. Az intézetet a Koch család politikai hálózatának egyik öregdiákja vezeti, és egy széles körű konzervatív hálózat finanszírozza, amelyhez a Kochék is tartoznak. A Liberty Justice Center egy nonprofit érdekképviseleti csoport, amely az „amerikaiak alkotmányos jogaiért harcol”

Más peres eljárások is folyamatban vannak, legalább 27 republikánusok által vezetett államban. A múlt hét végén nyújtottak be keresetet az állam körzeti bíróságaihoz, mert meg akarták akadályozni Biden intézkedéseit, amiket csütörtökön pontosítottak és határidőt is adtak hozzá.

Függetlenül a perek körül lebegő politikától a vitatott elméletek és jogok egyidősek az Egyesült Államokkal. A különböző perek válaszok a szövetségi hatalom korlátozására, az államok jogainak érvényesítésére, a vállalkozások függetlenségére és a magánszemélyek védelmére. Jeff Landry, Louisiana állami főügyésze, aki részt vett a sikeres petíció megszerkesztésében azt mondta, hogy

a fellebbviteli bíróság döntése „jelentős győzelem a munkahelyteremtők és alkalmazottak szabadságának az érdekében.”

Függetlenül a perek körül lebegő politikától, a vitatott elméletek és jogok egyidősek az Egyesült Államokkal. A különböző perekben összefonódó szálak a szövetségi hatalom korlátozására, az államok jogainak érvényesítésére, valamint a vállalkozások és a magánszemélyek függetlenségére irányul.

Brandon Trosclair az egyik olyan cégtulajdonos, aki petíciót nyújtott be a fellebbviteli bírósághoz. Több vállalatot is vezet, és körülbelül 500 embert foglalkoztat 15 élelmiszerboltban Louisianában és Mississippiben. Az új szövetségi szabályok értelmében Trosclairnek el kellene bocsátania a beoltatlan dolgozókat vagy súlyos pénzbírságot kellene fizetni minden olyan munkavállaló után, akinek megengedi, hogy megkerülje a határozatokat, amelyet a Munkaügyi Minisztérium Biztonsága és Egészségügyi Igazgatóság ellenőriz. „Az elmúlt 20 hónapban alkalmazottjaim megjelentek a munkahelyen, és kiszolgálták a lakosságot a covid és a hurrikán idején. A kormány most azt tanácsolja, hogy vegyem tudomásul az intézkedéseiket" – mondta Trosclair közleményében. „Ez rossz, és nem fogadom el.”

Trosclair petíciójában az állt , hogy az OSHA nem „az ország közegészségügyi hatósága” és azzal, hogy sürgősségi rendelettel akarja érvényesíteni akaratát azzal, túllépi „ törvényesség határait”, és akadályozza gazdaság fejlődését.

„A védőoltás közegészségügyi probléma, amely az egész társadalmat érinti és a covid 19 nem jelent különösebb veszélyt a munkahelyekre” – teszi hozzá a petíció.

„Nincs szükség a vészhelyzeti szabály alkalmazására és a közel két éve tartó COVID-19 kezelésére.”

Más szóval, senki sem gondolhatja, hogy nemzeti egészségügyi irányelveket határozhat meg a munkahelyen túlmutató veszélyekkel szemben. Nincs joguk vészhelyzeti jogosítványokat adni és a törvények köré helyezni, mert a világjárvány nem vészhelyzet, elvégre közel két éve tart”.

Seema Nanda, a Munkaügyi Minisztérium ügyvédje nem így gondolja.

„A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló törvény kifejezetten felhatalmazza az OSHA-t, hogy gyorsan cselekedjen vészhelyzetben, ha az ügynökség úgy találja, hogy a munkavállalók súlyos veszélynek vannak kitéve, és új szabályra van szükség a védelmük érdekében”

– mondta közleményében. A covid-19 komoly veszélyt jelent? Vészhelyzet-e a járvány?

Szerintem ez komoly veszély, mert emberek milliói lettek betegek és haltak meg, és ha nem lennének oltások, akkor a jelenleginél is nagyobb zűrzavarban lennénk. De ez csak én vagyok, az adatokra és a körülöttem lévő világra nézve. Egy emberre „súlyos veszélyt jelenthet”, lehet, hogy egy másik „nem aggódom emiatt túlságosan”. Szerintem is vészhelyzet. És nem csak én vagyok így. Donald Trump, a volt elnök „a mi nagy háborúnknak” nevezte a járványt, és egy „háborús elnökhöz” hasonlította magát. Az emberek feladnak bizonyos szabadságjogokat és megengedik, hogy a központi hatóságok egy ideig irányítsák a dolgokat háború idején. Ha a világjárvány háború, új szabványokra is szükségünk van, önmagunk védelmében.

Vitatkozni lehet azon, hogy ha a betegségek túlmutatnak a munkahelyeken, az nem egyszerűen munkahelyi fenyegetést jelentenek, de ha egy betegség lecsap egy munkahelyre és veszélyezteti a dolgozókat, akkor az biztosan, hogy munkahelyi fenyegetésnek tűnik.

Ki ne emlékezne dohányzásra? Ezt a munkahelyeken is szabályozták, pedig az emberek máshol is dohányoztak, vagy mindenhol ki voltak téve a füstnek. Megmondhatja a Big Brother az államnak, hogy mit csináljon?

A Biden-adminisztráció azt mondta, hogy az intézkedés szűkre szabott, mert csak a szövetségileg szabályozott munkahelyekre, szövetségi alkalmazottakra és szövetségi vállalkozókra vonatkozik. Nem igényelt alkotmányon kívüli jogkört. A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy az államnak és az önkormányzatoknak bizonyos körülmények között joguk van büntetést kiszabni, bár ezek az ítéletek elég homályosak ezért valószínűleg rendszeresen megtámadják őket. A kongresszus és az állami törvényhozás megkönnyítheti a bíróságok dolgát azáltal, hogy jobban meghatározzák, hogy mi minősül közegészségügyi vészhelyzetnek, és ez az erőfeszítés biztosan segítené az országot a következő fertőző betegség elleni küzdelemben.

Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy az oltások és a felhatalmazások működnek, de ezt az államok és a az egyén személyi szabadágáról szóló vitát, már többször eljátszották.

Legalább 15 állami törvényhozás hoztak vagy javallatokat tettek a közegészségügyi ügynökségek függetlenségének és jogának korlátozására.

Legalább 46 állam terjesztett elő törvényjavaslatot az egészségügyi válságok, nemzetbiztonsági fellángolások, természeti katasztrófák és egyéb vészhelyzetek idején a kormányzói vagy végrehajtói intézkedések megfékezésére. Ezek egyike sem jelzi, hogy elég politikus van, aki kész felnőttként viselkedni a harc helyett.

Képmutatás is bőven volt a járvány során. Azoknak a kormányzóknak, akik azt állítják, hogy a szövetségi kormánynak nincs joga megmondani nekik, hogy mit tegyenek, de nincs probléma, ha megmondják a helyi polgármestereknek, hogy mit tegyenek. Lehet, hogy a polgármestereknek nincs joguk megmondani az ott lakóknak, hogy mit tegyenek?

A helyi irányítás és az egyéni szabadság hangsúlyozása gyorsan abszurditásba süllyedhet, ha az emberek nem akarnak konstruktív megoldásokat találni olyan nemzeti problémákra, amelyeket a városok és az államok nem tudnak önállóan megoldani. A szövetségi kormánynak hétfő estig kell válaszolnia a fellebbviteli bíróságnak. Lehetőséget kínál a Biden-adminisztrációnak arra, hogy emlékeztesse a bíróságot arra, hogy a munkahelyen és a munkahelyen kívül tartózkodó amerikaiak többsége támogatja az intézkedéseket, tudják, hogy a velük szemben támasztott kihívásokat eddig legyőzték a bíróságon és, hogy a közös céloknak és a közjónak kell érvényesülnie.

(Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Fehér Házban, 2021. július 19-én. Fotó: Saul Loeb / AFP)