Az ENSZ figyelmezteti a világot, hogy egy 2,7 °C-os katasztrofális felmelegedés küszöbén állunk

A Bloomberg információja szerint.

2021. október 26., 18:35

Szerző:

Annak ellenére, hogy számos nemzet hozott létre új klímavédelmi stratégiát, a világ még mindig a globális felmelegedés katasztrofális szintje felé halad – írja a Bloomberg.

A glasgow-i klímacsúcs előtt közzétett tanulmány szerint, ha az országok nem hoznak szigorúbb kibocsátáscsökkentési törvényeket, a Föld felmelegedése 2100-ra eléri a 2,7 °C-ot. A felmelegedés sokkal ijesztőbb lesz, és messze meghaladja azt a célt, hogy 2 és 1,5 °C között tartsák a felmelegedési mutatókat.

Ha a globális felmelegedés mértéke 2,7 °C-kal megnőne az iparosodás előtti szinthez képest, az a bolygó katasztrofális átalakulását jelentené. A hőhullámok, amik jelenleg évszázadonként kétszer fordulnak elő, körülbelül 14-szer gyakoribbak lesznek. Az aszályok száma 2,4-del nő, és a tengerek továbbra is árvizeket okoznának – jelezte az ENSZ augusztusban. A Föld hőmérséklete már most is 1,1 °C-kal nőtt, ami szélsőségesebb időjáráshoz vezetett minden lakott területen, az erdőtüzektől az árvizekig.

A nemzeti stratégiák kiértékelése csak egyike azoknak a jelentéseknek, amelyek megjelennek az ENSZ október 31-én kezdődő glasgow-i tárgyalásain. Egy másik, hétfőn közzétett külön jelentés kimutatta, hogy a gazdag országok csak 2023-ra tudják teljesíteni – három évvel később – azt a közös célt, hogy 100 milliárd dollárt biztosítsanak a szegényebb országoknak, ahogy megígérték. Ez lehetne az alapja a világ környezetbarát „zöld” újjáépítésnek. Fontos lenne, hogy minden ország dolgozzon ki globális, klímavédelmi lépéseket. „A COP bizalmatlan, különösen a pénzügyi megoldások tekintetében” – jelentette ki Maria Laura Rojas Vallejo, a Transforma kolumbiai cég igazgatója. „A kitűzött célt nem sikerült elérni, és ez a világválsággal párosul.”

A párizsi megállapodásban leszögezték, hogy minden aláírónak jelentenie kell, hogy mit tesz a kibocsátások 2030-ig történő csökkentése érdekében.

Egy másik elemzésben a Nemzetközi Energia ügynökség korábban megvizsgálta a 2060-ra vonatkozó ígéreteket, beleértve a világ legnagyobb gazdaságainak net-zero kötelezettség-vállalásait. Arra a következtetésre jutott, hogy ezek hatására a Föld 2100-ra 2,1 °C-kal melegedne. Ez a számítás feltételezi, hogy az országok csak rövidtávra csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, de hosszabb távra még nem terveznek.

A hétfőn kiadott jelentés szerint fontos lenne, hogy tárgyaló felek olyan megállapodást kössenek, ami meggátolja a további felmelegedést.  Egyre valószínűtlenebb, hogy megegyezzenek a szénfelhasználás fokozatos megszüntetéséről, bár a globális szénpiac szabályairól szóló kompromisszum lehetősége benne van a levegőben.

A nemzeti éghajlat-politikai stratégiák nem tartalmazzák az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenését az ENSZ Meterológiai Világszervezetének hétfőn kiadott legfrissebb jelentése szerint.

„A beszámoló éles, tudományos üzenetet hordoz az éghajlatváltozással foglalkozó tárgyalók számára" – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. „Messze vagyunk még a céltól."

(Kiemelt képünk illusztráció. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón Brüsszelben 2021. április 22-én. Fotó: Johanna Geron / MTI/EPA/Reuters Pool)