Így válik a kis erkély is kényelmes oázissá

Bármilyen méretű is az erkély, érdemes kihasználni az előnyeit.

2024. június 4., 10:06

Szerző:

Ha egy lakáshoz tartozik erkély, az számtalan módon könnyíthet az életünkön. A méretétől függetlenül ez válhat a lakás legkedveltebb pontjává, ehhez pedig elég beszerezni néhány egyszerű bútort vagy dekorációt, amelyek a mindennapok hangulatát is befolyásolhatják – ehhez nyújtanak segítséget a House Beautiful ötletei.

Egy kisebb méretű erkélyt sokan hajlamosak úgy kezelni, mint egy felesleges teret, pedig a megfelelő kialakítással tökéletes pihenőhely válhat belőle, amely még a természetet is közelebb hozza.

Ahhoz, hogy ideális legyen a kikapcsolódáshoz, érdemes beszerezni néhány kiegészítőt, de ezek nem igényelnek hatalmas anyagi ráfordítást, vagy hónapokon át tartó felújítást.

Így válhat kényelmesebbé az erkély

Néhány virág elhelyezése nélkülözhetetlen, de érdemes nem csupán esztétikai szempontok szerint kiválogatni a növényeket. Természetesen hatalmas előnyük, hogy gondoskodnak a kellemes hangulatról, másrészt azonban gyakorlati hasznuk is van. Ezek egyike, hogy a fűszernövények számára a balkon ideális hely, a főzéskor pedig jól fog jönni egy kis friss fűszernövény vagy zöldség a konyhában. Ha pedig felfüggesztjük a növényeket, akár a privát szféra is megőrizhető a segítségükkel, és még redőnyre se lesz szükség.

A bútorokat tekintve az ülőalkalmatosság a legfontosabb, ugyanis ennek ugyanolyan kényelmesnek kell lennie, mint a nappaliban egy kanapénak. Természetesen számításba kell venni az időjárás viszontagságait, így ami az anyagválasztást illeti, érdemes körültekintően eljárni, és hosszú távon is tartós darabokat beszerezni. A kényelemről gondoskodik a kárpit, illetve a párnák és a takarók, amiket ízlés szerint lehet összeállítani.

Ha valaki éppen lakásfelújítást tervez, akkor érdemes az erkéllyel kapcsolatban is bevezetni egy fontos változtatást. Az ötletek közül ez az egyetlen, ami nagyobb költséggel jár, de sokat számít abban, hogy a mindennapok során milyen lesz a lakók közérzete az erkély közelében. A régi ajtókat érdemes egyterű üvegajtókra cserélni, ami két szempontból is ideális: a szobába még több fény jut be, a benn tartózkodók pedig úgy érezhetik, mintha a szabadban lennének – még akkor is, ha a munka miatt a számítógép előtt kell ülniük.

Egy hintaágy vagy függőfotel elhelyezése is jó ötlet, ha van hozzá elegendő hely, míg a különböző fényfüzérek és lámpások este jó szolgálatot tehetnek.

Aki pedig egy kis változatosságra vágyik, annak érdemes elgondolkodnia azon, hogy a falak színe is meghatározó, így ha unalmassá válik, egy gyors festéssel fel lehet frissíteni. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy egy kisebb erkélyen ajánlott világos színeket használni, mert a sötétebb falak és bútorok szűkíthetik a teret.

(Fotó: Pixabay)