Felmentették a Fertő-tavi demonstrációt dokumentáló filmest

Bűnsegédlettel vádolták, mert a jelenlétével és a videó készítésével „bátorította” az elkövetőket. Pápai Gergely azzal védekezett, hogy amennyiben háborús tudósító lenne, nem róhatnák fel neki a háborút magát, amit dokumentál. A bíróság helyt adott az érvelésnek.

2023. október 6., 17:55

Szerző:

2021-ben a Greenpeace természetvédő szervezet Udvaros Dorottya színésznővel kiegészült több mint tucatnyi aktivistája ragadott lapátot, hogy a Fertő tó osztrák oldaláról átevezzen a magyarországi partszakaszon fekvő cölöpházakhoz.

Az ügy bíróság elé került, az összes aktivistát megrovásban részesítették és kötelezték őket „az okozott kár” megtérítésére. Az ítélet ellen a vádlottak fellebbeztek, de legtöbbjük esetében helybenhagyta az eredeti ítéletet a mindkét esetben ugyanazon bíró – írja a Mérce.

Az egyik vádlottat, az akciót filmező Pápai Gergelyt azonban felmentették. Pápai a Mércének beszámolt az ellene és társai ellen folytatott szavai szerint „abszurd” eljárásról. A történteket dokumentáló Pápait az eredeti ügyben „bűnsegédként elkövetett rongálás” vétségében találták bűnösnek. A filmes elmondta, hogy az ügyész a tárgyaláson egészen pontosan „pszichológiai bűnsegédlettel” vádolta, mivel szerinte jelenlétével és a videó készítésével „bátorította” az elkövetőket.

Pápai Gergely elmondta, hogy szerinte úgy álltak a hatóságok az egész esethez, „mint amikor egy csapat huligán megrugdos egy embert a földön, és egy másikuk videózza az egészet”. Megjegyezte, hogy amennyiben háborús tudósító lenne, nem róhatnák fel neki a háborút magát, amit dokumentál.

A tárgyalással kapcsolatban a Greenpeace Magyarország is közleményt adott ki.

Mint írták „megdöbbentő, hogy miközben pusztul az élővilág, száradnak ki természetes vizeink, amikor harminchét folyónk van kiszáradófélben, és ezer tavunk tűnt el a Kiskunságban, akkor azokat nevezik bűnösnek, akik ezeket az értékeinket védik. A fecskementő aktivisták pere azért is megdöbbentő a zöldszervezet szerint, mert az eljárásban a bíróság elzárkózott attól, hogy beidézze a Greenpeace tanúit, illetve figyelmen kívül hagyta korábban a rendőrségen tett vallomásaikat.(...) Hiába hívják bűncselekménynek, a Greenpeace aktivistáit semmilyen eljárással nem lehet eltántorítani attól, hogy megóvják a természetet a következő generációknak”.

(Kiemelt kép: Udvaros Dorottya színművész a Greenpeace aktivistái között. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.