Greenpeace: Nagy a baj a Zaporizzsjai Atomerőműnél, a NAÜ alkalmatlan a helyzet rendezésére

A Greenpeace a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget is bírálva a nyugati kormányokhoz fordult.

2023. szeptember 28., 16:23

Szerző:

A nemzetközi hatóságok képtelenek megfelelően felügyelni az oroszok által megszállt Zaporizzsjai Atomerőmű biztonságát Ukrajnában – írja a The Guardian annak a jelentés nyomán, amelyet a Greenpeace állított össze és juttatott el csütörtökön a nyugati kormányoknak. A Sky News beszámolója szerint „példátlan nukleáris válság alakult ki” és a fenyegetettséget nem csökkentette, hogy a hét elején Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója találkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival Bécsben kifejezetten Európa legnagyobb atomerőművének helyzetéről tárgyalva, de a részletekről nem számoltak be – írja a Népszava

A bécsi találkozóról az orosz fél adott ki közleményt, amelyben dicsérték a „NAÜ professzionalizmusát”, pedig szerintük egyes, meg nem nevezett államok megpróbálták átpolitizálni a kérdést. Lihacsov kijelentette: „Szorosan együttműködünk a NAÜ-vel a Zaporizzsja Atomerőmű biztonságát fenyegető veszélyek megelőzése érdekében, támogattuk Grossi erőfeszítéseit, biztosítjuk és garantáljuk a NAÜ munkatársainak hatékony és biztonságos munkájához szükséges feltételeket.” 

A Greenpeace szerint túl kevés, hogy csak négy NAÜ-ellenőr van az ukrajnai, de az oroszok által tavaly március óta megszállt nukleáris létesítményben, ráadásul jelentősen korlátozták az adatokhoz való hozzáférésüket. Shaun Burnie és Jan Vande Putte, a Greenpeace nukleáris szakértői is arra hívták fel a figyelmet, hogy

a NAÜ példa nélküli, veszélyes nukleáris válságot kockáztat, és eltúlozza saját szerepét, tényleges befolyását a helyszíni eseményekre.

Emlékeztettek, hogy a hat reaktorral működő Zaporizzsja Atomerőművet amit 2022 március elején foglaltak el az oroszok, Közép-Ukrajnában a Dnyipro folyó mentén, háborús frontvonalon található, és az elmúlt másfél évben több találat is érte.

A NAÜ nem kívánta kommentálni a Greenpeace-jelentést, de kiemelte, hogy 2022 szeptembere óta vannak a helyszínen az ellenőrei, és jelenlétük nélkül „a világnak nem lenne független információforrása Európa legnagyobb atomerőművéről”. Emlékeztettek, hogy júniusban a Nova Kahovka-i gát felrobbantásakor mind a hat reaktor leállt, és a NAÜ javaslatára új kutak fúrásával biztosították a reaktorok hűtését.

A környezetvédők jelentése mindazonáltal aggasztónak nevezte, hogy a folytatódó ukrán ellentámadás miatt ismét közvetlenül csapások fenyegethetik az atomerőművet, ráadásul egy katonai tanulmány szerint az oroszok a nukleáris létesítmény egyes területeit aláaknázták, műholdfelvételek alapján feltételezhető, hogy több tüzelőpontot létesítettek és rakétavetőket telepítettek. Azt feltételezik, hogy az orosz hadsereg valószínűleg „pajzsként használja az atomerőmű közelségét”, ami viszont sérti a NAÜ öt biztonsági alapelvét.

(Kiemelt képünkön a Zaporizzsjai Atomerőmű. Fotó: Dmytro Smolyenko / NurPhoto / AFP)

Tegnap 19:37

A továbbra is növekvő globális károsanyag-kibocsátást drasztikusan, 2030-ig évente 7 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 2015-ös párizsi megállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fokot – áll a Világgazdasági Fórum Klímabajnok Vállalatvezetők Szövetsége és a Boston Consulting Group (BCG) által kiadott tanulmányban.