NAÜ: nagyon törékeny a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Az ügynökség éves közgyűlésének fő témája a nukleáris biztonság, a nukleáris védelem és biztosítékok Ukrajnában.

2023. szeptember 26., 13:17

Szerző:

Megkezdődött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 67. közgyűlése Bécsben, melynek napirendjén a „Nukleáris biztonság, nukleáris védelem és biztosítékok Ukrajnában” című határozattervezet szerepel. A küldöttek Rafael Grossit ismét megválasztották a NAÜ főigazgatójának, akinek ez a második négyéves megbízatása ezen a poszton. Grossi nyitóbeszédében kiemelte, hogy a Zaporizzsjai Atomerőműben kialakult helyzet komoly aggodalomra adott okot – írja az euronews.

„Az elmúlt évben a NAÜ biztonsági szakértőinek 10 különböző csoportja kelt át a háborús frontvonalakon, hogy bejusson az erőműbe. És folytatjuk ott a munkánkat, amint azt Önök is láthatják, szinte naponta frissítjük az erőmű helyzetértékelését, amely továbbra is nagyon-nagyon törékeny”. Grossi szerint a NAÜ szakértőinek jelenléte a zaporizzsjai erőműben kulcsfontosságú. Segítenek stabilizálni a helyzetet és tájékoztatják a világot az üzem állapotáról. A NAÜ továbbá folyamatos segítséget is nyújtott, többek között a nemzetközi pénzügyi támogatás megkönnyítése és az információcsere érdekében.

A főigazgató egyúttal felszólította Iránt, hogy működjön együtt az ügynökséggel. „Ebben a kérdésben és a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA), de facto felfüggesztett végrehajtásával kapcsolatos ügyekben a NAÜ – és én személyesen is – továbbra is aktívan részt veszünk, és készen állunk az Iránnal való együttműködésre. Csak Irán teljes körű együttműködése és kézzelfogható eredmények vezethetnek el bennünket ahhoz a hiteles biztosítékhoz, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célú.”

A NAÜ 177 tagállamának képviselői vesznek részt a rendezvényen, ahol a küldöttek a 2024-es költségvetés mellett olyan témákat vitatnak meg, mint a nukleáris tudomány és technológia, valamint az energiabiztonság megerősítése.

(Kiemelt képünkön: Az Enerhodar területén található zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én. Fotó: Ed JONES / AFP)

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.