Nyertek a zöldek: Fellélegezhet a Fertő tó

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

2023. szeptember 29., 18:57

Szerző:

Pert nyert a Greenpeace a Fertő-tavi luxusberuházásra a májusban kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében, miután a bíróság megsemmisítette a kormányhivatal erre vonatkozó határozatát. Az ítélet azt is kimondta, hogy a határozat kiadásakor az illetékes Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal csak látszateljárást folytatott le, véleménye feltételezéseken alapult, mert nem kérte ki az ebben az ügyben különösen fontos vízügyi szakhatóság véleményét sem. A bíróság a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte – írja közleményében a Greenpeace.

Hosszú ideje tart a pereskedés a Fertő tavi beruházás ügyében, pedig az építkezést már 2022 nyarán leállították.  Ahogy arról beszámoltunk, az UNESCO 2021 júniusában már felszólította a magyar kormányt a Fertő parton tervezett fejlesztés felfüggesztésére és idén szeptember számoltunk be róla, hogy UNESCO vizsgálat is várható a Fertő tónál.  A magyar kormány korábban azzal nyugatatta a Greenpeace-t, hogy folyamatban van az élővilágot és a világörökségi státuszt nem veszélyeztető újratervezés. 

A Greenpeace és a Fertő tó Barátai ezt az engedélyt megtámadó keresetében azt bizonyította, hogy a karácsonykor kiadott engedélyben a beruházás területét közel 50 százalékkal, a januárban kiadottban az apartmanházak számát pedig 20-ról 26-ra emelve engedélyezték a beruházás folytatását, és ehhez nem kérték meg a szakhatóságok újabb engedélyét. Többek között a kötelezően megkérdezendő vízjogi kérdésekben illetékes szakhatóságét sem, pedig ez a hatóság az egyik, a tó további élete szempontjából alapvető kérdést vizsgálva korábban előírta, hogy „a létesítés, üzemeltetés és az esetleges felhagyás során a felszíni és felszín alatti víz káros szennyeződéssel nem veszélyeztethető.”

Nem foglalkozott az újabb engedély azzal az alapvető kérdéssel sem, amit már évek óta bizonyítanak a tavat védő civilek, hogy érvényes jogszabályok alapján tilos építkezni tavak, folyók úgynevezett. parti sávjában. Itt a Fertőnél nemhogy ezt nem tartották be, hanem gyakorlatilag a tó medrébe építenék például az apartman házakat és a „vasbeton monolit” négycsillagos szállodát is.

A Fertő tó barátai azt írja Facebook oldalán, hogy az UNESCO október 2-án vizsgálja mind a magyar, mind az osztrák oldalon az ésszerűtlen, a lakosság számára átláthatatlan, elfogadhatatlan, környezetkárosító beruházásokat. A vizsgálatok alapján döntenek a világörökségi terület veszélyes, azaz vörös listára kerüléséről is. 

Megtekintik a lerombolt Fertő tavi vízitelepet is.

(Kiemelt képünkön a Fertő tó. Fotó: Greenpeace)

2024. július 18., 10:15

Geológiai és statikai vizsgálatok elvégzése után csütörtöktől újra látogatható a Rám-szakadék. A turistaútvonal egyirányú, azon csak felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.