A Greenpeace ismét bírósághoz fordul a Fertő tó miatt

A Greenpeace és a Fertő tó barátai által indított per eredményeként visszavonatta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal a korábban kiadott engedélyt, mégis beépülhet a Fertő tó parti sávja. 

2023. június 8., 21:14

Szerző:

Greenpeace és a Fertő tó barátai által indított per eredményeként visszavonatta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal a korábban kiadott engedélyt, újabb meglepetés érte a Fertő tavat védő civileket. Az új eljárás eredménye ugyanis egy korlátlan időre szóló, a Greenpeace véleménye szerint a szakhatósági engedélyezésnek nem megfelelően kiadott, és 20 helyett 26 apartmanházat magában foglaló új engedély lett. A több ház úgy férne majd el, hogy nem maradna rés a házak között – annak ellenére, hogy a parti sáv beépítése egyébként is tilos. A Greenpeace ismét bírósághoz fordul – írja a szervezet

Miután a Kormányhivatal kénytelen volt visszavonni a 2022 karácsonya előtt kiadott környezetvédelmi működési engedélyt, villámgyorsan gyártott is egy másikat. Ez lehetővé teszi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősített, a terület természetes állapotát teljesen felforgató beavatkozást a megszűnt cég jogutódjának, az Építési és Közlekedési Minisztériumnak. 

Az engedélyt immár korlátlan időre hosszabbították meg, hogy ne kelljen bizonyos időközönként felülvizsgálni. A Greenpeace véleménye szerint csak úgy lehetett ilyen sebességgel új környezetvédelmi működési engedélyt kiadni, hogy valójában nem folytattak le megfelelő alaposságú engedélyezési eljárást, amire a bíróság kötelezte a Kormányhivatalt. 

A Greenpeace mostani keresetében azt bizonyítja, hogy nem volt nagy vizsgálódás, csupán még egy kicsit bővítették a beépítést, és hozzácsaptak pár oldalt a korábbi engedélyhez. A beépítendő területet először közel 50 százalékkal növelték és a házak mennyiségét 20-ról 26-ra emelték úgy, hogy ezt a változást nem vették figyelembe az engedélyezésnél, mintha a beépített terület és a házak gyarapodása nem befolyásolná a környezetterhelést.

Pedig korábban a vízügyi szakhatóság a tó további élete szempontjából alapvető kérdést vizsgálva leírta, hogy A létesítés, üzemeltetés és az esetleges felhagyás során a felszíni és felszín alatti víz káros szennyeződéssel nem veszélyeztethető.

A zöldszervezet szerint az nem kérdés, hogy a tó vize szennyeződni fog, és a megnövekedett méretek miatt még nagyobb mértékben. Hiszen az összes lebetonozott, burkolt felületről –  például a hatalmas, közel 1000 férőhelyes parkolóból, és az öntözött füves területekről – származó szennyvizet mind a meglévő lagúnába vezetik be (bár olajszűrés történik majd előtte), amely természetes összeköttetésben áll tó vizével. 

Az újabb engedély nem foglalkozik azzal az alapvető kérdéssel sem, hogy a Magyarországon érvényes jogszabályok alapján tilos építkezni tavak, folyók ún. parti sávjában.  A Greenpeace szerint ezt nemhogy nem tartották be a Fertőnél, hanem gyakorlatilag magába a tóba építenék bele az apartmanházakat.

Ugyan ez nem mostani perünk tárgya, de újra fel szeretnénk hívni rá a figyelmet, hogy a Fertő partjára már több mint 4 éve nem lehet sehol lemenni Magyarországon. Azt csak Ausztriából lehet megközelíteni, holott minden tavunk, folyónk köztulajdon. Foglaljuk vissza mind a magunk, mind az élővilág számára újra a Fertőt partját és tavat magát is! − nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse. 

Az új engedélyt, amelyet a Greenpeace megtámad, itt olvasható. A Greenpeace 2023. június 8.-i beadványa itt érhető el.

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.