Biciklivel utazik az egyiptomi klímacsúcsra egy brit férfi

Így próbálja felhívni a figyelmet arra, a fosszilis energiahordozóknak nincs jövője.

2022. november 6., 08:43

Szerző:

Egy brit utcai zenész biciklivel, taxival és vonattal utazott el Spanyolországból Egyiptomba a sarm-el sejki COP27 klímacsúcs helyszínére. Dan Hodd a Reutersnek azt mondta, csupán egy hegedűt és néhány térképet vitt el az útra. Hodd jelenleg éppen Irakban kerekezik, ahonnan tervei szerint Jordánián át jut el majd az egyiptomi, tengerparti városba a konferenciára.

Azt is elmondta, az út döntő részét kerékpáron tette meg, ez azonban a látszatnál nehezebb feladat, mert minden országban alkalmazkodnia kell a helyi viszonyokhoz és forgalomhoz.

Utazásának célja, hogy illusztrálja, az úgy nem mehet tovább, hogy például egy klímakonferenciára a résztvevők és döntéshozók repülővel utaznak el, miközben ott lényegében arról lesz szó, mindez miért káros. Szerinte a tömegközlekedésnek sokkal többet kellene tennie a klímaválság megoldására, és ezt próbálja akciójával hangsúlyozni.

Dan Hodd amúgy minden országban, ahová eljut utcai zenészként is előad, a hegedűjével gyűjt pénzt arra, hoyg folytatni tudja a túrát.

(Kiemelt kép: Kerékpáron utazott Angliából Egyiptomba Dan Hodd utcai zenész és klímaaktivista a COP 27 konferenciára. Fotó: Reuters, Twitter)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.