Idris Elba: Veszélyben van az emberiség, ki fogjuk irtani magunkat

Elba az ENSZ klímacsúcsának természettel foglalkozó napján mondott pár szót.

2021. november 7., 13:36

Szerző:

„A koronavírus-járvány alatt a nyugati, fejlett világban, többek között Los Angelesben emberek álltak sorba élelmiszerért. Nem azért, mert nem tudták maguknak megtermelni, amit kellett, hanem azért, mert az ellátási lánc megakadt” – mondta Idris Elba színész, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) nagykövete szombaton egy sajtótájékoztatón a COP26 konferencián, írja a 24.hu. „Ha a klímaváltozás így folytatódik, az ellátóláncok sérülni fognak, és eljutunk odáig, hogy nem lesz étel a szupermarketek polcain.”

Elba az ENSZ klímacsúcsának természettel foglalkozó napján mondott pár szót két panelen is, mindkettőn az élelmiszertermelés priorizálásáért szólalt fel.

„Előbb-utóbb mi fizetjük meg ennek az árát”

– figyelmeztetett. Idris Elba és felesége, Sabrina elmondta: bár az olyan életmódváltások, mint a növényalapú életmód, segíthetnek a bolygó állapotán, a hangsúly nem az egyéni döntéseken, hanem a döntéshozókon és a nagyvállalatokon múlik. Fontos, hogy az emberek megkapják a számukra megfelelő információkat a témáról, amelyek alapján aztán hozhatnak egy felelős döntést – de az alapvető felelősség nem az egyénen, hanem a kormányokon van. „Veszélyben van az emberiség, ki fogjuk irtani magunkat” – hangsúlyozta többek között Elba. „Nem fogjuk tudni megtermelni a fennmaradásunkhoz szükséges élelmiszereket.”

(Kiemelt kép: DC Comics - DC Entertainment - W / Collection ChristopheL via AFP)