Závecz Tibor: Két szék között

Hasonló témájú cikkeket a 168 óra hetilap legfrissebb számában olvashatnak.

2021. október 15., 09:16

Szerző:

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának résztvevői közül ketten győztesnek, hárman vesztesnek érezhették magukat. Dobrev Klára státusza egyértelmű, ő végzett első helyen, igazolva a megelőző felmérésekben mutatott előnyét. Folytatta a kampányát, kimaradt a két forduló közötti torzsalkodásokból. Az új helyzetben készült felmérések jelezték, hogy szavazói továbbra is lendületben vannak, újabb győzelemre vágynak. Két lényeges szociológiai tényező (iskolázottság és lakóhely) szerint eléggé kiegyenlített a tábora, nagyjából ugyanolyan mértékben számíthat az alacsony képzettségűek, közép- és felsőfokú végzettségűek voksára. Vidéken első helyen végzett 37 százalékkal, Budapesten másodikon, harminc százalékkal. Akár hármas páros forgatókönyveket állítottunk az ellenzéki választópolgárok elé, mindegyikben ő állt az első helyen. Az ellenzéki szavazók számára fontos elszámoltatás megvalósítását, a kormányzóképességet is leginkább benne látják. Orbán Viktor legyőzésének alkalmasságát korábban inkább Karácsony Gergelybe vetítették az emberek, most e tekintetben is ő az első 42 százalékkal, megelőzve Márki Zayt (29 százalék) és Karácsonyt (19 százalék).

Relatív győztes Márki-Zay Péter is, aki rácáfolt a várakozásokra. Sokáig ő volt a negyedik a jelöltek rangsorában, az első televíziós vita után készített kutatásban már felbukkant egy harmadik helyet jelentő adat. A jelöltek felkészültségét firtató kérdésre a nézők a Dobrev, Karácsony, Márki-Zay, Jakab, Fekete-Győr sorrendet jelölték meg - 35, 30, 16, 11, 6 százalékos említésekkel. A következő vitában még biztosabbá vált a harmadik helye. A „Ki volt a vita nyertese?” kérdésekre a nézők ismét a fenti névsort rakták össze – 31, 24, 18, 11, 4 százalékos arányokkal. Márki-Zay pozíciói a két forduló között tovább javultak. Nyertesként mutatkozott, tárgyalt a javára történő visszalépésről, Dobrev Klára ellenzéken belüli alternatívájává formálta magát, Orbán Viktor legyőzésére leginkább esélyes politikus magabiztossága áradt minden megszólalásából. Az ellenzéki közvélemény szemében előrelépett a második pozícióba. A visszalépésről szóló egyeztetések időszakában készített utolsó felmérésekben az ellenzéki szavazók a Dobrev-Karácsony párharcban 53-39, a Dobrev-Márki-Zay versengésben 50-43 százalékos arányban támogatták a jelölteket.

Karácsony Gergely nem a második helye miatt került vesztes pozícióba – bár a 7,5 százalékpontos lemaradása eleve lehetetlenné tette a győzelmi kommunikációt –, hanem Márki-Zay töretlen lendülete és ebből fakadóan a választói preferenciák enyhe, de napról napra történő változása helyezte abba. Az október 5-6-a környékén készült kutatások adatai Karácsony számára már a harmadik helyet jelezték. További politikai pályája szempontjából kockázatos lett volna a győzelmi várományosból második, majd harmadik helyen végezni. A visszalépés sem sikert sugároz, de Márki-Zay győzelme esetén megállíthatja a reputációja csökkenését.

Jakab Péter is inkább vesztesnek tekinthető. Nyáron számos felmérésben ő tűnt az egyik legerősebbnek, de akkor még nem volt világos választópolgárok számára, hogy az előválasztás nem úgy működik, mint a parlamenti választás. Nem a községi óvodában/iskolában/művelődési házban lehet voksolni, hanem a városban, egy sátorban, ahová el kell utazni. Lévén kistelepülési szavazói, ez objektíve is hátrányt jelentett Jakabnak, de a kutatások szerint egyre fontosabb jelöltek közötti döntési szempontnak számító kormányzási kompetenciában is lemaradt.
Fekete-Győr András ötödik helyezése várható volt, a kutatások ezt egyértelműen jelezték. Az előválasztás nagy vesztese elnöki posztjától is búcsúzhat.

Mint korábban számokkal már illusztráltuk, a legutóbbi kutatások szerint Dobrev Klára esélyesebb Márki-Zay Péternél. A múlt hét elején mért 7 százalékpontos előny sokat változhatott Karácsony Gergely visszalépése, és az utána történteket követően. Akkor még a Karácsonyt támogatók 37 százaléka Dobrevet, 56 százaléka Márky-Zayt nevezte meg egy abban a pillanatban fikciós, később valóságossá vált párharc szavazójaként. Azóta viszont sok minden történt: Karácsonyt nem követték az őt jelölő pártok, mi több, számos politikusuk Dobrev mögé állt. Biztosan sok MSZP-s, LMP-s, Párbeszédes szavazó is így tett. Márki-Zay Pétert persze nem lehet leírni, alapvetően a kormánykritikus, pártokon kívüli világ embere ő. Jelentős ez a csoport, a Momentum-generáció, főleg a 40 év alattiak tartoznak ide. Ha aktívak lesznek ezekben a napokban, szorossá tehetik a versenyt. Egy biztos, a nyertes mögött ott lesz a teljes ellenzék. Nincsen más lehetősége.

(A szerző közvélemény-kutató, a Závecz Research alapító ügyvezetője)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.