Szüdi János: Szeptember 13.

2019. szeptember 2., 13:33

Szerző:

Augusztus utolsó napján a középiskolás diákok maroknyi csoportja próbálta a nagyvilág tudtára adni, hogy érzik, a hatalom az ő lehetőségeiket, esélyeiket lopja el, amikor az oktatást az állam szolgálatába állítja. A Kossuth téren nem voltak elegen ahhoz, hogy jelenlétükkel aggodalmat keltsenek azokban, akik hitbizományként kezelik a tudáshoz való hozzáférés jogát. A Kossuth téren nem voltak annyian, hogy fellobbanjon a remény legkisebb lángja, lesz még tavasz, lesz még tanszabadság ebben az országban. Mégis, jó volt ott lenni, mert végre fiatalok, mondhatni gyermekek mondták ki bájos őszinteséggel, nem kérnek a kormányzat tantervi és tankönyvi diktatúrájából, hasznos, alkalmazható ismeretekre szeretnének szert tenni az iskolában. Nem csak önmagukért, hanem az utánuk jövőkért is szót emeltek. Nem csak önmagukért, tanáraikért is szót emeltek. A diákok az ország sorsáért emelték fel hangjukat. Azzal zárták összejövetelüket a szervezők, hogy szeptember 13-án nem mennek iskolába, „sztrájkolnak” a szülői jogokért, a tanulói jogokért, a szabad oktatásért, a túlterhelt tanáraikért.

Demonstráció a köznevelési törvény ellen
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A téren megjelent diákok igazi bátorságról tettek tanúbizonyságot. Nem törődtek az intő példákkal, amikor az igazgató megtorolta a bátor véleménynyilvánítást. Nem mérlegelték annak lehetőségét, hogy távollétüket igazolatlan mulasztásként regisztrálják az iskolában. Nem mérlegelték annak lehetőségét sem, hogy a tanköteles tanulót az utcán fülön csípheti a rendőr, és az igazgató elé vezetheti.

Léptek, mert tudták, itt a cselekvés pillanata. Jelen helyzetre ezért nem igaz a közismert mondás, hogy fiatalság, bolondság.

Most a tanárok térfelén pattog a labda. A jó megoldás kézenfekvő: ha nincsenek diákok, nem lehet órát tartani. Legyen szeptember 13. minden középiskolában tanítás nélküli munkanap. Van megbeszélni valója a nevelőtestületeknek.  Fogjon össze tanár és diák! Tanácskozzon együtt a diákönkormányzat és a tanári kar. Találjanak közös programot a tanulók és tanáraik. Legyenek üresek a középiskolák.

Szeptember 13-a lehet az a nap, amikor összefognak azok, akik összetartoznak, és tudtára adják a hatalomnak, nélkülük és ellenük nem történhet semmi az oktatásban. Ez a nap lehet a fordulat napja.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.