Makai József: Szkepszis és dilemma

A vakcina már Magyarországra is megérkezett. Alig várom, hogy beoltsanak. Viszont támadt bennem némi kétely. És nem tudom, mit tegyek.

2021. január 20., 13:26

Szerző:

Mindjárt az elején leszögezném, hogy nem vagyok vírustagadó. Szerintem vírus is van, járvány is van, és látom, hogy ez óriási probléma mindenkinek, gyereknek, felnőttnek, fiatalnak, idősnek, oktatásnak, gazdaságnak. Kb. az egész világnak.

Hiszek a tudományban, hiszem, hogy a tudományos fejlődés szorgalmas és okos asszonyságok és uraságok kitartó munkásságának eredménye. Azok sikere, akik naponta laborokban kísérleteznek, eredményeket elemeznek, aztán furcsa jelenségeket tapasztalnak, amikre magyarázatokat keresnek.

Eredményeiket publikálják, azokat mások megismétlik, és vagy igazolják, vagy cáfolják. Szóval hiszem, hogy világunk az ilyen, unalmasnak tűnő tudományos dolgoktól fejlődik és lesz jobb. Persze, ez nem annyira hangzatos, mint azt állítani, hogy valami növényi kivonat csodaszer, ami mindenre gyógyír. És még annál is többre.

A tudomány egyik legnagyobb eredménye a vakcina. Lenyűgöző, hogy Edward Jenner már 1796-ban felfedezte, hogy egy kevésbé veszélyes kórokozóval kiváltott, mesterséges fertőzés megvéd egy veszélyesebb kórokozótól is. Ez a tudományos felfedezés tette lehetővé, hogy a Föld színéről eltűnjön a fekete himlő. 1972-ben egészen közel, Belgrádban ütötte fel a fejét a járvány: a tudománynak – és egy világméretű oltási programnak – köszönhető, hogy ez a veszély nem fenyeget többé sehol.

Mi ez, ha nem fantasztikus? Mi ez, ha nem a tudomány és az ész diadala?

Egzotikus helyre utazunk? Megkaphatjuk a sárgaláz elleni oltást. Már a rettegett Ebola ellen is van oltás, a WHO, az UNICEF, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold és az Orvosok határok nélkül Svájcban halmozna fel készletet arra az esetre, ha ismét kitörne valahol (és ez nyilván be is következik).

Hiszek a tudományban, és nem hiszem, hogy a védőoltás autizmust okozna – tudható, hogy ez nem igaz. Akkor sem igaz, ha az interneten lehet olvasni, hogy de. Hogyne, a tudományos eredményekkel vissza is lehet élni: a gyógyszeripar kifejlesztette azokat a szintetikus fájdalomcsillapítókat, amikkel a végstádiumos rákos betegek életminőségén javítani lehetett. Ezek nagyon erős szerek, gyorsan függést okoznak. Arról viszont nem a tudomány tehet, hogy pusztán az onkológiai alkalmazás nagyon lassú megtérülést jelentene. Ezért a cégek az USA-ban általános fájdalomcsillapítóként szabadították rá a lakosságra, és óriási pusztítást okoztak. Ez azonban nem a tudósok bűne, hanem a profitéhség következménye.

A tudományos eredmények gyakran lassan születnek, sok kudarc és eredménytelen kísérlet után. Ráadásul bonyolult és drága is a tudomány; nem csoda, ha sokan feleslegesnek, szemfényvesztésnek tartják.

Pedig a tudomány csodákra képes: a vuhani rejtélyes betegségekről 2019 őszén kezdtek hírek érkezni, és 2020 végén már elkezdődött az oltás. Óriási teljesítmény minden tudóstól, aki az előállításban részt vett.

A vakcina már Magyarországra is megérkezett. Alig várom, hogy beoltsanak. Viszont támadt bennem némi kétely. És nem tudom, mit tegyek.

Nem vagyok oltásszkeptikus.

Viszont Rogán Antal hivatalával szemben van bennem némi fenntartás. Kormányszkeptikus vagyok.

A múlt hét végén írta meg a 444, hogy csak az kaphat oltást, aki regisztrál. A regisztrációt a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezi, az adatok a választási szoftvert üzemeltető cégen is átfutnak.

Tegyük fel – a jóhiszeműség alapján –, hogy erre van valami logikus magyarázat. De akkor miért hazudoztak? Mármint akkor, amikor azt állították, hogy a regisztráció nem feltétele az önkéntes oltásnak? Hiszen tudniuk kellett, hogy igenis kötelező lesz regisztrálni, és csak az adataink beszolgáltatása után adnak vakcinát? Miért nem oldható meg enélkül?

Miért nem elég, ha a háziorvosomban bízom? És ha már mindenképpen a kormánytól kapnám a vakcinát, kérhetem, hogy ne Hollik István vagy Rogán oltsanak, hanem minimum Gulyás Gergely vagy Orbán Viktor?

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.