Mátyás Győző: Felfüggesztésjáték

2019. március 24., 11:21

Szerző:

Ahogy hatalmi berkekben interpretálták a Fidesz néppárti felfüggesztését, az leginkább a Piedone-filmek híres jelenetéhez hasonlít, emlékeznek rá, a matróz esetére, aki a sokadik saller(!) után saját magát veri hókon a fagyasztott hallal. Naná, mert amit Pideonétól kapna, attól csillagokat látna. Ahogy a Fidesz meg kék csillagos lobogót, ha akkora kokit (!) kapott volna, amekkorát előzetesen beígértek neki. Hiszen napirenden volt, hogy a pártot jól kipenderítik az EPP-ből, mivel a derék magyarok, akik bebocsátást nyertek egy elegáns szalonba, már jó ideje úgy viselkedtek, mint valami földpadlatú krimóban. És mostanra már többen jelezték a klubtagok közül, hogy nem óhajtanak egy légtérben tartózkodni kocsmai hőzöngőkkel. Ebből lett aztán az a megoldás, hogy átmenetileg megvonták a kötekedők tagságiját.

Persze a magyar kormánypárt politikusai és a sajtójuk – újabb rekordot döntve valósághajlításban –, hatalmas győzelemként ünnepelték a felfüggesztést. (Mondjuk ez már nem is Piedone, hanem Monty Python.) Ahogy a tényekkel zsonglőrködve a miniszterelnök úr mondta sajtótájékoztatóján: „Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából”.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hát az a helyzet, hogy lehet. Ha a néppárti közgyűlésen nem változtatják meg a határozati javaslatot az utolsó pillanatban, akkor az EPP simán felfüggesztette volna a Fideszt. Más opció nem volt. Sőt. Joseph Daul a döntést követő közleményben így fogalmaz: „Tizenhárom tagtársunk kérésére megszavaztuk a Fidesz felfüggesztését határozatlan időre.” És a közleményben egy hang sincs arról, hogy a Fideszt saját kérésére kokizták meg, ahogy Manfred Weber sem tesz említést nyilatkozatában ilyesmiről.

Pedig tényszerűen igaz, amit a Fidesz állít, vagyis hogy a párt önként és dalolva pofozta le magát.  Az EPP közgyűlésének határozatában szó szerint az áll: „Az Európai Néppárt elnöksége és a Fidesz egyetért abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az Európai Néppártban addig, amíg az értékelő bizottság jelentése elkészül."

Vagyis nominálisan helytálló a Fidesz érvelése, csak éppen senki sem így érti a határozatot. Tessék végignézni a világsajtó tudósításait!

És mégis, a Fidesz tulajdonképpen valóban elérte a számára látványosan hasznosítható kompromisszumot. Egyfelől egy ideig kelletheti magát tovább a pártcsaládban, másfelől pedig kiravaszkodta a legfontosabbat: lehetőséget a kommunikációs trükközésre.  Ahogy a Politico foglalta össze találóan a történteket: Orbán még ki se jött az ülésteremből, de „harcos sajtótájékoztatóján azt a látszatot keltette, mintha pártja tárgyalást folytatott volna a Néppárttal, és nem szigorú feltételeket diktáltak volna neki.”  

És a kommunikációs deszant bombázza is a hazai tábort keményen, hogy valójában a Fidesz zárta ki a Néppártot, amelyiket a Soros zsoldjában álló kommunisták, transzgender aktivisták és bevándorlásszervező ügynökök irányítanak. Most már valójában éppen ők, azaz a NER-boyok a valódi konzervatív értékek őrzői (lásd még: igazi konzervatív két lábbal tapodja a sajtószabadságot, kriminalizálja a civilszférát, és szétveri az akadémia autonómiáját), aki mást mond, hasznos idióta, és le a birodalommal!

Mindez persze a szokásos belföldre szánt hetvenkedés, ami a nemzetközi porondon egyre kevésbé hatásos. Sokan szimpla megalkuvásnak tartják már azt is, hogy ebbe a kompromisszumba a Néppárt egyáltalán belement. Merthogy a Fidesznek annyi köze van a konzervativizmushoz, mint M. Lőrincnek a nyílt piaci versenyhez.

Csak hát politikáról van szó, vagyis érdekekről, pragmatikus szempontokról, taktikáról, szavazati arányokról. Nyilván a Néppártnak is az volt az érdeke, hogy legyen egy kis nyugalom, pont az EP-választás előtt nem akarták ők sem borogatni az éjjeliedényt, úgyhogy az egész problémát eltolták a ködös jövőbe.

Minek következtében nem igazán tudható, hogy a Néppártban mennyire veszik komolyan azokat az értékeket, amelyekre Daul elnök is nyomatékkal hivatkozik az EPP közleményében. Vagyis a demokrácia, a jogállam, a sajtó- és akadémiai szabadság értékeit, a kisebbségek jogainak védelmét. Pontosan azokat az értékeket, amelyeket Orbán kedvtelve abuzál folyamatosan, egyre nagyobb intenzitással. S amelyek tiszteletére egy ilyen gyámoltalan kompromisszum aligha fogja rászorítani.

Úgyhogy a Néppártnak nyilván előbb-utóbb el kell döntenie, mennyire veszi valóban komolyan ezeket az értékeket, s velük önmagát.

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.