Makai József: Másnap

Semmi sem mozgósít annyira, mint a gyűlölet és a félelem. És Trump képes meggyőzni híveit: nem szégyen, ha gyűlölnek, és nem baj, ha félelmeik miatt benne bíznak. A politika az ösztönök világa; az is zsigerből szavaz, aki racionálisnak hiszi magát. Ezért Trump újrázására számítottam, és nem azért, mert az úgynevezett szabad világ (ha létezik) nem érdemelne jobb vezetőt.

2020. november 5., 16:35

Szerző:

Újraszámlálás. Aztán ismét. Lapzártánk zaklatott pillanataiban jött a hír, hogy Donald Trump, a hivatalban lévő elnök stábja újraszámlálást követel Wisconsinban. Az állam tíz elektort ad, Joe Biden pedig húszezer szavazattal vezet – szakértők szerint nincs esély, hogy az újraszámlálás után Trump nyerjen. Szabálytalanságokat nem jeleztek, bár Trumpék persze csalást kiáltanak. Ott is. És mindenhol. Jöhetnek a perek, a fellebbezések, a bírósági (kétesélyes) döntések.

Merthogy az elnök szerint a demokraták azon mesterkednek, hogy eltüntessenek félmillió, Trumpra leadott szavazatot. Ez, úgy tűnik, jelenleg csak az elnök elméjében létezik, de Trump számára a valóság az, amit ő mond, a tények viszonylag ritkán zavarják, mert vagy mellőzi őket, vagy új, neki tetsző tényeket talál ki.

Elvégre Trump elnöksége alatt tanultuk meg, hogy léteznek az alternatív tények. Korábban hazugságokról tudtunk.

De ez jelenleg mindegy is. Ennél lényegesen érdekesebb, hogy milyen nehéz győztest hirdetni. Hiszen a demokraták óriási reményekkel futottak neki a 2020-as elnök- és egyéb választásoknak. Például mert Donald Trumpról nehéz lenne azt állítani, hogy jól kezelte a járványt: az Amerikai Egyesült Államokban, a világ vezető hatalmában majdnem 10 millió fertőzött van, és közel negyedmillió halott, Trump pedig továbbra is érzéketlenül bagatellizálja a vészt.

A demokraták abban is reménykedhettek, hogy a választóknak volt négy évük megérteni és elkeseredni azon, hogy Trump képtelen igazat mondani, hogy egy önimádó, hazudozó, rosszindulatú, bosszúálló alak, aki nem akart egyértelműen elhatárolódni a rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmaktól. Aki ellen nyomoztak és vizsgálódtak, aki nepotizmussal kacérkodott, titkos információkat fecsegett ki ellenséges állam külügyminiszterének. Legközelebbi munkatársait gyors tempóban fogyasztotta – és közülük sokan lesújtóan nyilatkoztak az elnök emberi kvalitásairól, értelmi képességeiről és immoralitásáról.

A demokraták sima győzelemben bíztak, Biden vezette a közvélemény-kutatásokat, és bár az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt ez nem mindig a legmérvadóbb jelzés, akár abban is reménykedhettek, hogy a Fehér Ház mellett a szenátus is meglesz, s akkor (a képviselőházzal együtt) az egész kongresszust uralhatják. Ez azonban csak ábránd volt.

Trump pedig megdöbbentő eredményt ért el, támogatottsága nem omlott össze.

Semmi sem mozgósít annyira, mint a gyűlölet és a félelem. És Trump képes meggyőzni híveit: nem szégyen, ha gyűlölnek, és nem baj, ha félelmeik miatt benne bíznak. A politika az ösztönök világa; az is zsigerből szavaz, aki racionálisnak hiszi magát. Ezért Trump újrázására számítottam, és nem azért, mert az úgynevezett szabad világ (ha létezik) nem érdemelne jobb vezetőt.

Elképzelhető, hogy tévedtem. Lehet, hogy Biden 270 elektori szavazata (magyarországi idő szerint) szerda éjjel lesz meg, vagy az elkövetkező napokban.

Ha így lesz, Trump elkeseredett harcot indítana. Másnap is, és harmadnap is. Kérdés, hogy ebben kikre számíthat. A republikánus establishment kitartana-e mellette, vagy úgy gondolná: a pártnak ártana, ha sorsát Trumphoz kötik. Ha elfogadják, és hirdetni kezdik az összeesküvés-elméleteket. Ha közvetve is, de erőszakot szítanának.

Sok időre lesz szükség, hogy pontosan megértsük, milyen folyamatok zajlanak az Amerikai Egyesült Államokban. Talán még két éve is elképzelhetetlen lett volna a napokban megjelent hír: a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke tájékoztatta a fontosabb tévék vezetőit, hogy a fegyveres erők semmilyen formában nem vesznek részt a választások utáni folyamatokban.

Megdöbbentő és aggasztó, ha ez megtörtént, mert jelzi, milyen súlyos a bizalomvesztés, mennyire törékeny a helyzet, és milyen érzékeny pillanatban élünk. A névtelen források alapján közölt hírt a tábornok környezete nem tagadta. Csupán nem kommentálta.

Mivel az Egyesült Államok kormányzata ma azt szeretné – a magyar nép érdekeivel megegyezően –, hogy Magyarország alkotmányos demokrácia legyen, a magyar kormány pedig ezt nem szeretné, halkan kijelenthető, hogy a magyar nép valódi érdekeinek előmozdítását – bár aligha tehet érte bármit – az Egyesült Államok kormányzata szorgalmazza, a magyar kormány pedig nem.
A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.
Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználó  a szolgáltató önkényének ki van szolgáltatva és ezekben az esetekben gyakran sérülnek a szólászabadsághoz fűződő alkotmányos jogok. Nem csak és nem is elsősorban Trump elnökről van szó, hanem nagyon sok névtelen, ismeretlen felhasználó alkotmányos jogairól.
A magyar kormánypropaganda, vagyis az állami talpat vehemensen nyaló sajtó egésze a washingtoni Capitol Hillen zajlott történéseket olyan kifordított logikával, olyan elferdített interpretációval, olyan valóságellenes tálalásban, olyan szemérmetlen hazudozással és olyan lelketlen, lehetetlen, szemfényvesztő álmagyarázatokkal adta elő, hogy még a leginkább elszánt Trump-hívők sem találhatták volna ki ennek forszát, minthogy nem is találták, mert nekik valóságosan is legfeljebb kisebb csúsztatásokra futotta.