Kiderült, meddig működhet a Windows 10 – hamarosan váltanunk kell

Úgy tűnik, a Windows 10 lassan a feledés homályába merül, legalábbis a Microsoft tájékoztatása szerint.

2024. május 28., 17:50

Szerző:

Világszerte rengeteg asztali számítógépen és laptopon vagy notebookon fut a Windows 10 operációs rendszer, de úgy tűnik, a Microsoft a korábbiakhoz hasonlóan ezt a verziót is szeretné megszüntetni – derül az Index cikkéből.

Több millió eszköz használja az operációs rendszert, a Microsoft azonban bejelentette, hogy 2025. október 14-e után már nem ad ki újabb biztonsági frissítést és technikai támogatást nyújtó csomagokat a szoftver ezen verziójához.

A döntés nagy felháborodást keltett a felhasználók körében, hiszen nemcsak az otthoni, hanem a céges környezetben is ez a legelterjedtebb operációs rendszer jelenleg.

A Windows 10 már nem lesz naprakész

Az ingyenes frissítések megszüntetése azért jelent hatalmas problémát, mert ezek nélkül a számítógépek sokkal nagyobb veszélynek lesznek kitéve, és a hackerek is sokkal könnyebben férhetnek hozzá érzékeny adatokhoz, amennyiben biztonsági szempontból nem frissül a gépek operációs rendszere.

A techóriás a korábbi években ugyanilyen drasztikus lépéssel iktatta ki a Windows 7 és a Windows 8 néven ismert operációs rendszereket is, a bejelentés mégis meglepte a felhasználókat.

A szakértők szerint ebben a lépésben az is szerepet játszhatott, hogy a Microsoft nem elégedett a Windows 11 felhasználási arányával: a 2 éve megjelent verziót világszerte több száz millióan használják, de még mindig jóval több gépen fut az elődje, mert sok felhasználó egyszerűen nem szeretne váltani.

A Microsoft egy külön weboldalt is létrehozott annak érdekében, hogy megkönnyítse az új szoftverre való átállást – minden lényeges információt összegyűjtöttek a felhasználók számára. Ám egyelőre úgy tűnik, hogy még mindig sokan vannak, akik a jövő év végéig ki fognak tartani a Windows 10 mellett.

(Fotó: Pixabay)

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.