Nem viheti a Microsoft az Activisiont

A Microsoft elnöke erre bejelentette, hogy az Európai Unió vonzóbb beruházási helyszín, mint Nagy-Britannia.

2023. április 27., 16:37

Szerző:

A Microsoft elnöke szerint az EU vonzóbb beruházási helyszín, mint Nagy-Britannia, nyilatkozatának előzményeként a brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) bejelentette, hogy nem engedélyezi, hogy a Microsoft megvásárolja az Activisiont, a világ egyik legnagyobb videójáték-fejlesztőjét.

Az Activision és a hozzá tartozó stúdiók olyan játéksorozatok fejlesztői, mint a Call of Duty, a Warcraft, a Diablo, a Candy Crush és az Overwatch, amelyekkel a világ 190 országában mintegy 400 millióan játszanak. Az akvizíciós szándékot a két cég tavaly januárban jelentette be, azzal, hogy az ügylet várhatóan az idei pénzügyi évben lezárul a hatósági jóváhagyások függvényében. Az megállapodást mindkét vállalat igazgatósága jóváhagyta. A tervezett tranzakció értéke 68,7 milliárd dollár, így ez lenne az eddigi legnagyobb ilyen ügylet a videójáték-piacon. A CMA azonban jelentős piaci meglepetést okozva közölte, hogy nem engedélyezi a tranzakciót. A brit felügyelet indoklásában több más tényező mellett szerepelt, hogy a Microsoftnak már most 60-70 százalékos részesedése van a globális felhőalapú videójáték-szolgáltatási szektorban. Az amerikai szoftveróriásnak emellett más jelentős erősségei is vannak ugyanebben az ágazatban, mivel az övé az Xbox, a Windows  – a világ domináns számítógépes operációs rendszere –, valamint a globális felhőalapú számítógépes infrastruktúra, írja a CMA indoklásában.

A brit piacfelügyelet szerint ha a Microsoft az Activision megvásárlásával még erősebb pozícióra tenne szert a felhőalapú videójátékok piacán – éppen egy olyan időszakban, amikor a szektor gyors bővülésnek indul –, az az innovációs tevékenység gyengülésével és a fogyasztók szempontjából a választék szűkülésével járhatna. Brad Smith, a Microsoft elnöke ugyanakkor a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette, hogy a CMA döntése rossz Nagy-Britannia számára, mivel éppen az innovációt és a beruházásokat riasztja el a brit gazdaságból, és így hatása messze túlmutat a Microsofton vagy az adott akvizíciós szándékon. Smith szerint a brit piacfelügyelet határozata valószínűleg a Microsoft négy évtizedes nagy-britanniai jelenlétének „legsötétebb napját” jelenti, és minden eddiginél nagyobb mértékben megingatja a Microsoft bizalmát abban, hogy Nagy-Britanniában vannak lehetőségek a technológiai cégek növekedésére. A Microsoft vezetője szerint a brit versenyhatósági döntés egyértelmű üzenete az, hogy az Európai Unió vonzóbb helyszínt kínál üzleti vállalkozások indítására, mint Nagy-Britannia.

(Kiemelt képünkön a Microsoft logója egy épületet díszít a marylandi Chevy Chase-ben. Fotó:  Eva HAMBACH / AFP)