Kissé csökkent az illegális szoftverhasználat

A BSA 2013-as adatai szerint a PC-ken futó alkalmazások 39 százalékát telepítették engedély nélkül Magyarországon a 2011-es 41 százalék után – írja a Világgazdaság.

2014. június 25., 09:33

Kissé visszaszorult Magyarországon az illegális szoftverhasználat tavaly a Business Software Alliance (BSA) adatai szerint – írta a Világgazdaság. A lap szerdai számában közölt BSA-adatok alapján a személyi számítógépeken futó alkalmazások 39 százalékát telepítették engedély nélkül Magyarországon, míg 2011-ben ez az arány még 41 százalék volt. Az engedély nélkül telepített alkalmazások kereskedelmi értéke tavaly 127 millió dollárt (28,5 milliárd forintot) tett ki.

A BSA megbízásából az IDC piackutató által kétévente készülő felmérés alapján a világban 62,7 milliárd dolláros bevételtől estek el a szoftverfejlesztő cégek a kalózszoftverek miatt, amelyek aránya világszinten 43 százalék. Magyarországon a világátlagnál valamivel jobb a helyzet. E tekintetben a legjobb a helyzet Észak-Amerikában, ahol 19 százalék az illegális szoftverek aránya, míg Nyugat-Európában 29, a Közel-Keleten és Afrikában, illetve Latin-Amerikában 59, Közép- és Kelet-Európában 61, Ázsiában és Óceániában 62 százalék.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.