Nem kér jelszavakat a Google, mégis biztonságosabb lesz a használata

A jövőben nem jelszavak védik majd a személyes tartalmakat, a Google más azonosítási módszert választ.

2024. szeptember 23., 15:52

Szerző:

Bár még csak néhány felhasználó próbálhatta ki, de a Google szeretne felhagyni a jelszóhasználattal a saját szolgáltatásai szempontjából – hívta fel a figyelmet a HVG.

Természetesen nem véletlenül alakult úgy, hogy egy-egy szolgáltatás jelszóval védett, hiszen mindez a felhasználók személyes adatait is védi, így saját jól felfogott érdekükben fontos volt ennek beállítása. Elég csak arra gondolni, mi történne, ha például az e-mailekhez bárki szabadon hozzáférhetne.

Csakhogy a hackerek különböző módszerekkel könnyedén feltörik az egyszerű jelszavakat, így azok meglehetősen gyenge védelmet biztosítanak. Emiatt az összetettebb kódok használata célszerű, csakhogy ezeket a felhasználók is nehezen jegyzik meg, és nincs dühítőbb, mint amikor egy fontos szolgáltatás emiatt nem vehető igénybe. Nem ritkán előfordul az is, hogy a felhasználó csak nagy nehézségek árán tudja visszaszerezni az uralmat egy-egy szolgáltatás felett, ha az oda tartozó jelszót elfelejtette, vagy abban akár csak egyetlen karaktert is elhibázik.

A legtöbb rendszer más-más karakterhosszúságot engedélyez a jelszavak esetében, a szakemberek pedig nem javasolják, hogy ugyanazt a jelszót több helyen is használjuk, ez viszont azt eredményezheti, hogy a ritkábban használt szolgáltatásoknál valóban nem nehéz elhibázni az éppen kért azonosító begépelését.

A jövőben azonban talán könnyebbé válhat az élet egy fejlesztésnek köszönhetően, aminek valószínűleg sokan örülnek majd.

A Google maga jelentette be a változást

A techóriás saját maga árulta el, hogy a Google Jelszókezelő hamarosan már a macOS, a Linux és a Windows rendszerekkel is együttműködik, így számítógépeken is működni fog a jelszavak szinkronizálása és a biometrikus azonosítás.

Korábban csak Android alapú telefonok esetében lehetett szinkronizálni az elmentett jelszavakat, ami megkönnyítette a belépést egy-egy szolgáltatásba akkor is, ha a felhasználó egy másik eszközön kívánt bejelentkezni. Erre mostantól bárkinek módja lesz, ráadásul a jelszavak használata is egyszerűbbé válik.

Az arcfelismerés és az ujjlenyomat-olvasás sokkal biztonságosabb azonosítási módszerek, hiszen valóban egyedi védelmet kínálnak, így a Google a jövőben ezek használatát részesíti előnyben. Emellett egy hatjegyű kód megadása is szükséges, amelyet maga a cég sem tárol semmilyen rendszerben, így ahhoz illetéktelenek nem tudnak hozzáférni.

Az újításoktól a techóriás azt reméli, hogy szolgáltatásai még megbízhatóbbá válnak, a felhasználók számára pedig sokkal kényelmesebb lesz a használatuk, és az elfelejtett jelszavak sem okoznak több bosszúságot. Arról azonban egyelőre nem érkezett konkrét információ, hogy a változtatás pontosan mikor lép életbe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)