Így próbálják átverni a Google Chrome felhasználóit

Újabb veszély fenyegeti azokat, akik a Google Chrome böngészőt használják.

2024. június 27., 19:25

Szerző:

Aki nem elég elővigyázatos a Google Chrome használata során, könnyen a kiberbűnözők áldozatává válhat – figyelmeztetett a HVG.

A csalók elsősorban az átlagfelhasználókat célozzák meg a legújabb módszerükkel, amely meglehetősen alattomos. Akiknek van informatikai előképzettségük, feltehetően észreveszik, hogy valamilyen csalásról van szó, egy átlagos számítógép használó azonban nem feltételezi, hogy ilyen módon is megtámadhatják.

A kiberbűnözök a Google Chrome használata során próbálják megkörnyékezni a naiv internetezőket. Első lépésben elkészítik bizonyos weboldalak hamis változatait, esetleg HTML-mellékleteket, vagy feltörnek már létező honlapokat.

Amikor a felhasználó megnyitja ezeket a weboldalakat (amelyek vagy egy létező oldal hamis másolatai, vagy más platformon, például e-mailben jutnak el a felhasználóhoz), a Google Chrome egy hamis hibaüzenetet jelenít meg. Ez arról tájékoztatja az internetezőt, hogy valamilyen probléma lépett fel a Google Chrome futtatása során, és azonnal fel is kínálja a lehetséges megoldást, azonban éppen ezzel idézhetjük elő a legnagyobb problémát.

A csalók a Google Chrome hibájára hivatkoznak

Mivel a legtöbb felhasználó elhiszi, hogy a böngésző nem jól működik, ráadásul a PowerShell-parancssort szükséges módosítani, amit a legtöbben maguktól nem tudnának elvégezni, készséggel végigcsinálják a csalók által meghatározott lépéseket.

Mindezzel pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy egy olyan kártevő települjön a gépre, amely azonnal hozzáfér a számítógépen tárolt kényes adatokhoz, akár a banki adatokhoz is, és ezeket rögtön továbbítja is a kiberbűnözőknek, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ugyanerre a módszerre épül egy másik csalás is. Az áldozatokat e-mailben érik el csalók, mellékletként pedig különböző fájlokat küldenek, amelyeknek a megnyitásakor szintén egy hibaüzenet figyelmeztet arra, hogy a megfelelő megjelenítéshez egy bővítmény telepítésére van szükség. Ehhez is a PowerShellt kell módosítani, amivel megint csak hozzáférést kapnak a csalók a gép legrejtettebb tartalmaihoz is.

A problémát csak úgy lehet megelőzni, ha maguk a felhasználók nem adnak engedélyt ezen kártevők településére. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják mindenkinek, hogy mindig legyenek óvatosak, a programok gyanús felhívásait kezeljék fenntartásokkal, és ha nem értenek egy-egy hibaüzenetet, inkább zárják be az adott programot. Ilyen esetekben érdemes egy hozzáértő szakembert megkérdezni arról, hogy véleménye szerint mi a teendő, ugyanis ha a csalók már hozzáfértek a bizalmas adatokhoz, olyan biztonsági problémákkal kell szembenézni, amelyek hosszú ideig rengeteg kellemetlenséget, és hatalmas károkat okozhatnak a felhasználóknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / PhotoMIX Company)