Az egyik legnépszerűbb böngészőt fizetőssé tennék

Ugyan biztonságosabbá válik a böngésző új verziója, de ezért zsebbe kell nyúlni.

2024. április 17., 19:12

Szerző:

A Cloud Next 24 konferencián árult el részleteket a Google böngészője, a Chrome új változatáról. A böngésző vállalatok számára megalkotott új verziója fizetős formában lesz elérhető – írja a divany.hu.

Milliók használják naponta Google Chrome böngészőt

A világ egyik legnépszerűbb böngészője a Google Chrome, melynek legfrissebb verzióját tenné a cég fizetőssé a közeljövőben.

Az új verziót jóval biztonságosabbra tervezi a cég, azonban ezt a biztonságot meg is kell fizetni. Előzetes tájékoztatásuk szerint havonta 6 dollárnak, azaz mintegy 2150 forintnak megfelelő összegbe kerül majd a használata.

A Chrome Enterprise Premium nevű kiadása a vállalati szektor számára készül, leginkább céges előfizetőkkel számolnak. Kiterjesztett vállalati kontroll, felügyelt frissítések, a vállalatok házirendjének megfelelő bővítménybeállítások és magas szintű adatvédelem jellemzi majd a legújabb típusú Chrome-ot. A mesterségesintelligencia-alapú böngésző az átlagosnál hatékonyabb vírusvédelemmel bír majd.

Nem ez az első változás a Google-nél


Amint arról a 168.hu is beszámolt, a Google még tavaly év végén azt ígérte, hogy a Gmail levelezőrendszere a továbbfejlesztett szövegazonosításnak köszönhetően képes lesz 38 százalékkal hatékonyabban kiszűrni a nemkívánatos üzeneteket, azaz a spameket.

A homoglifák olyan láthatatlan, kétértelmű karakterek, amelyek a valódi betűkkel hasonlatosak. Ezek az elgépelt URL-ek segítik a spamek küldőit, a kiberbűnözőket abban, hogy megkerüljék a Gmail szövegszabályozó modelljeit, így jutva adatokhoz, és továbbítva káros tartalmakat a felhasználóknak.

A RETVek (Resilient & Efficient Text Vectorizer) nevű programot arra fejlesztették ki, hogy „segítse az osztályozó modelleknek az osztályozási teljesítményt elérni”, mialatt „minden nyelvet és minden UTF-8 karaktert támogat, előfeldolgozás nélkül." A Google innovációja a RETVec program segítségével úgy javít az eredményein, hogy egy egyszerű szóbeágyazási modellt használ.

A program segítségével a Gmail-ben az alapszinthez viszonyítva a cég állítása szerint eddig 38 százalékkal javította a spamek felismerési arányát. A Google beszámolója alapján a programot széleskörűen tesztelték az elmúlt évben és elmondható, hogy „rendkívül hatékonynak találták a biztonsági és visszaélési alkalmazásokban".

(Fotó: Ali Balikci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)