Google Chrome böngészőt használ? Veszélyben lehetnek a személyes adatai

A kiberbűnözők új trükkel csalják ki a Google Chrome felhasználóitól a jelszavaikat.

2024. szeptember 19., 15:56

Szerző:

Érdemes óvatosnak lenniük azoknak, akik a Google Chrome böngészőjét használják, ugyanis a hackerek most éppen az ő adataikat szeretnék ellopni – figyelmeztetett az amerikai Forbes.

A szakértők a napokban tették közzé, hogy az internetes csalók egy új módszert vetettek be annak érdekében, hogy megszerezzék az áldozatok személyes adatait és jelszavait, amelyekkel később számos visszaélést követnek el, és szinte minden esetben anyagi kárt okoznak.

Az adatlopáshoz egy olyan szoftvert használnak, amely az adott számítógépre települve megbénítja annak működését, és csak a jelszavak beírását követően old fel.

A Google Chrome felhasználóit így tévesztik meg

A csalók egy összetett módszert dolgoztak ki, melynek lényege, hogy az internetezők gépén települ a StealC néven ismert rosszindulatú szoftver, amely a Chrome megnyitását követően egy olyan ablakot jelenít meg, amelyet semmilyen módon nem lehet eltüntetni.

Nem csupán a gép, de az egész böngésző is használhatatlanná válik, hiszen a szoftver megbénítja azokat a billentyűket (Esc vagy F11) is, amelyek alapesetben segítenek kilépni egy adott alkalmazásból.

Az egyetlen megoldást abban látják a gyanútlan áldozatok, hogy megadják az ablakban kért adatokat, amelyek minden esetben a Google szolgáltatásainál használt jelszavak. Mivel ezek lehetőséget biztosítanak mind a Google Pay, mind a Gmail felületeihez, a kiberbűnözők pillanatok alatt hozzáférhetnek minden személyes és érzékeny adathoz is, miután a felhasználó ezeket saját maga be is gépelte.

A szakértők szerint augusztus vége óta működik a rosszindulatú szoftver, amely az áldozatok pszichés megtévesztésére és idegrendszerére próbál hatni: minél gyorsabban szeretne tőle valaki szabadulni, annál figyelmetlenebb lesz, így a Google bejelentkezési felületének álcázott ablakban gondolkodás nélkül fogja megadni az adatait.

Fontos tudni, hogy a StealC csak egy másik kártékony program, az Amadey trójai vírus segítségével tud eljutni egy-egy számítógépre. Mindez azért nagyon fontos, mert az Amadey a szokásos módon, gyanús e-mailekben elküldött linkeken keresztül terjed. A szakértők szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy senki ne kattintson olyan linkekre, amelyek küldője ismeretlen számukra, vagy bármilyen egyéb szempontból hamisnak tűnik.

Akinél mégis blokkolja a gépet a StealC, ne adja meg az adatait, így azt a szoftver nem lesz képes továbbítani a kiberbűnözőknek. A Ctrl + Shift + Esc billentyűk egyidejű lenyomása segíthet, ahogy az Alt + F4 is, de ha ezek nem válnak be, érdemes szakember segítségét kérni, és a gépet addig nem használni, ameddig a kártékony szoftvert nem sikerül eltüntetni róla.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ PhotoMIX Company)