Veszély az árvíz után: bizonytalan a Margitsziget nyitása

Egyelőre nem tudni, mikortól látogatható újra a Margitsziget. 

2024. szeptember 29., 10:14

Szerző:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán számolt be a Margitszigeten zajló árvízi utómunkálatokról. 

Sérülhetett a fák stabilitása 

Posztjában arról írt, hogy a Margitsziget alacsonyabban fekvő részein a talaj jelentősen felázott, így az ezeken a területeken álló fák stabilitása akár súlyosan sérülhetett.   

A Főkert jövő szerdáig tartó felmérése az érintett fák esetleges állapotváltozását vizsgálja

– olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Balesetveszélyes lehet most a Margitsziget 

Karácsony továbbá hozzáteszi, olyan dőléseket, elmozdulásokat, illetve talajrepedéseket keresnek a kollégák, amelyek arra utalnak, hogy egyes fák esetleges kidőlése valós balesetveszéllyel fenyeget. Ezzel párhuzamosan folyik a talaj felázottságának vizsgálata is. 

A védekezés során a megdőlt fák köré épített, homokzsákos ellensúlyokat a magasabban fekvő, így szárazon maradó területeken, mintegy 30-40 fa körül már eltávolítottuk, de további 100 fa esetében, a vizsgálatok lezárultáig az ellensúlyok a helyükön maradnak

– közölte, valamint kiemelte, a Főkert szakértői a jövő hét második felében tesznek javaslatot a Margitsziget megnyitásának időpontjára. A munkálatok befejezését követően a felmérések a Hajógyári-szigeten folytatódnak. 

 

A Margitsziget fái 

Mivel a Margitsziget egy kavicshordalék sziget, ezért árvíz esetén gyakorlatilag teljesen átnedvesedik. A fák pedig a vízben állnak. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze az Infostartnak ennek kapcsán a napokban azt mondta, ezt úgy kell elképzelni, mint ha egy túl híg kását készítünk, amibe bele akarunk állítani egy kanalat, de az a kanál el fog dőlni. 

Tulajdonképpen meg kell várni, hogy ez a „kása” megszikkadjon, és a „kanalat” úgy tudjuk beleállítani, hogy ne dőljön el.

– magyarázta, továbbá arról is beszélt, hogy a Margitsziget fái jellemzően telepített fák.

Ez József nádor magánkertje volt, abban az időben rengeteg fát telepített itt Tost Károly főkertész. Nagyon sok idős fa van a szigeten. Csak a közparki területen körülbelül 7000 fát láthatunk, és akkor még nem beszéltünk a különböző intézményekről, mint mondjuk a Palatinus vagy az Atlétikai Centrum területéről, vagy a hotelek körüli hatalmas fákról. Ha egy ilyen hatalmas, több tíz tonna tömegű fa kidől, az jelentős balesetveszélyt jelent, ezért egyelőre nem látogatható a Margitsziget, várunk a szilárdulásra

– mondta  Bardóczi Sándor.

(Kiemelt képünkön a Margitsziget, Fotó: Wikipédia)