„Félelmetes látvány volt” – Tornádó alakult ki Tompán

A heves zivatarok több helyen károkat okoztak, volt, ahol villám csapott a házakba, a Bács-Kiskun megyei Tompán pedig tornádót is láttak. A változékony időnek még nincs vége, három megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

2014. május 27., 08:56

Folyóként hömpölygött a víz a horgászházak között vasárnap este a Dombóvárhoz közeli Tüskei-tó környékén. A helyiek szerint alig egy óra alatt több mint száz mm eső esett. Még hétfőn is látszott, hogy meddig öntötte el a víz a tópartot, a házak között harminc cm magasan állt a víz, több mint negyven ingatlanban okozott károkat – írja a

Híradó.hu.

„Rettentő nagy eső volt, és rá egy órára szóltak a tanyatulajdonosok, hogy világvége van” – fogalmazott Simon Tibor.

Hatalmas felhőszakadással érkezett meg a vihar a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosba vasárnap délután. Mintha dézsából öntötték volna, úgy esett több mint félórán keresztül.

Nézői felvételeken jól látszik, hogy az M5-ös autópályán a felhőszakadás miatt lelassult a forgalom is, mert alig néhány méterre lehetett csak ellátni. Egerbe dörgéssel, villámlással és néhol borsó nagyságú jégdarabokkal érkezett meg a vihar tegnap este.

A Bács-Kiskun megyei Tompán tornádó keletkezett, többen is látták a forgószél földig érő tölcsérjét. Tóth Gábor alig néhány kilométerre volt tőle, éppen az autójában ült. Azt mondja: félelmetes, de nagyon érdekes látvány volt. „4-5 percig látszódott. Elkezdett egy kis tölcsérben lejönni, utána két perc múlva leért a földre, és után szétterebélyesedett” – mondta.

„Hatalmas dörrenés, és odavert a villám, miközben az elektromos berendezések tönkrementek” – mesélte Bálint Csaba, akinek kertjében megpörkölődött a fű. Mint mondta, egyik pillanatról a másikra teljesen elsötétült az utca, az egyik villanypóznába csapott bele a villám. „A szomszédokkal beszéltünk, s akkor kiderült, hogy mindenkinél keletkezett kisebb-nagyobb kár. Televízió ment tönkre, dugaljak füstöltek, elosztószekrény égett ki” – mesélte a férfi.

A katasztrófavédőket országszerte csaknem ötven helyszínhez riasztották vasárnap. A Meteorológiai Szolgálat hétfőn négy megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések miatt.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.