Meghalt Kris Kristofferson

88 éves korában meghalt Kris Kristofferson. 

2024. szeptember 30., 09:22

Szerző:

A 88 éves korában meghalt Kris Kristofferson egyértelműen az amerikai countryzene meghatározó alakja volt, dalszövegíróként, énekesként és színészként is maradandót alkotott. Élete során olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Johnny Cash vagy Martin Scorsese – írja a BBC.

Családja körében hunyt el 

Információk szerint Kristofferson békésen, hawaii otthonában halt meg szombaton a családja körében. A haláláról szóló közleményben egyebek között forradalmárnak, színésznek, szupersztárnak, szexszimbólumnak és családapának nevezték. Dalszövegíróként főleg a Me and Bobby McGee számáról volt ismert, valamint a Help Me Make It Through the Nightról. Színészként az 1976-os Csillag születik és az 1978-as Konvoj című filmből lehetett ismerős a közönség számára, de számos egyéb produkcióban is feltűnt. A Csillag születikben nyújtott alakításáért egyébként Golden Globe-díjat is kapott. Filmbeli partnerével, Barbra Streisanddal pedig állítólag találkozgatott is egy ideig. 

Elképesztő karrier 

Kristofferson 1936. június 22-én született a texasi Brownsville-ben, majd Oxfordban szerzett diplomát. Ezután Kaliforniába költözött és belépett a hadseregbe, ahol helikopterpilóta lett. Emellett kezdett el dalokat írni, az évtizedek során pedig aztán az amerikai country zene meghatározó alakja lett, még a Country Hírességek Csarnokába is bekerült a neve. Pályafutása során három Grammy-díjat zsebelt be, mindhármat a legjobb country dal kategóriában szerezte.  

Kris Kristofferson megállás nélkül turnézott 

Kristofferson 1985-ben csatlakozott régi barátjához, Johnny Cashhez a a The Highwaymen nevű szuper együttesben, de közben a szóló karrierjét is folytatta. 2020-ig gyakorlatilag megállás nélkül turnézott. Kristoffersonnak nyolc gyermeke és 7 unokája volt, halálhírét a család osztotta meg a Facebookon. 

 Nehéz szívvel tudatjuk a hírt, hogy férjünk/apánk/nagyapánk, Kris Kristofferson békésen meghalt. Mindannyian nagyon áldottak vagyunk, hogy időt tölthettünk vele. Köszönjük, hogy ennyi éven át szerették őt. Amikor szivárványt látnak, tudják, mindünkre mosolyog 

– írták a bejegyzésben. 

 (Kiemelt képünkön Kris Kristofferson, Fotó: Flickr)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.