Stohl András az Eszenyi Enikővel való konfliktusáról: Szóltam neki, hogy „Enikő, eszednél vagy?!”

Stohl András a gyermekkoráról is beszél legutóbbi interjújában: tudtam pengézni. Alább találja, hogy ez mit jelent.

2024. március 25., 09:42

Szerző:

Stohl András a Fix TV-n a Bóta Café című műsorban szerepelt a napokban, és az interjú egyik első témája a Jászai Mari-díjas színész gyermekkora. Így mesél róla:

„a VIII. kerületben nőttem fel. A Köztársaság tér, Mátyás tér, Erdélyi utca háromszögben nőttem fel. Ott azért az egy kemény hely volt az én fiatalkoromban. Nyugodtan lehet mondani, hogy abban az időben az volt Pest Harleme. Az egy kemény hely volt. Amikor én kicsi voltam, akkor még a Köztársaság tériek nem mehettek át a Mátyás téren keresztben, ott volt átlóban egy járda, mert akkor megpengézték őket. Körbe kellett menni. Mint a West Side Storyban, két geng volt, voltak a Köztársaság tériek és a Mátyás tériek. [...] Tudtam pengézni: fel tudtam tenni a pengét és el tudtam lőni.”

Valószínűleg nem kell mondani, de a fiatalabbaknak hátha már nem rémlik: a Köztársaság tér mai neve II. János Pál pápa tér.

Amint azt a Blikk kiszúrta, a beszélgetésben szóba kerül a Vígszínház is, ahol az 57 éves sztár sokat dolgozott együtt Eszenyi Enikővel. Erre az időszakra visszagondolva így mesél, megerősítve, hogy miatta távozott erről a munkahelyről:

„nem volt jó hangulat a színházban. Én nem szeretek olyan helyen dolgozni, ahol nincs jó hangulat. Rossz érzés volt bemenni, mert mindenkinek gyomorgörcse volt.”

Emlékezetes, hogy hatalmas botrány lett abból 2020-ban, hogy a Vígszínházban dolgozók felszólaltak az igazgatónő minősíthetetlen, megalázó stílusa ellen. Stohl András ehhez hozzáteszi, hogy neki is volt konfliktusa Eszenyi Enikővel, de az ő esetében ennek rendkívül hamar pont került a végére:

„akivel lehet, azzal csinálják. Velem soha nem merte csinálni. Egyszer fogott meg, én meg szóltam neki, hogy »Enikő, eszednél vagy?!«. És abban a pillanatban mondta, hogy »jaj, ne haragudj!«. A színpadon [fogott meg], mert arrébb akart húzni. »Ne húzogass már, Enikő! Ne bolondozz már velem! Mondd azt, hogy álljak arrébb, vagy ide álljak, vagy ezt csináljam...« [...] Rossz szájízzel bemenni egy munkahelyre nem jó, mert az rombol, az engem is rombol. És attól én beteg leszek, és én nem akarok beteg lenni, nekem nem ér annyit senki, hogy én beteg legyek tőle.”

Stohl András megerősíti, hogy bár vele nem kiabált Eszenyi Enikő, másokkal a jelenlétében igen. Ezért a színész egy idő után bement az igazgatónőhöz, hogy szerinte rossz hangulat van a Vígszínházban és ezért a következő évadtól nem akar ott dolgozni tovább, amire Eszenyi rábólintott, hiszen nem is tehetett mást. Alább találja a teljes interjút.

Stohl András egyébként jelenleg délkelet-Ázsiában van mint az Ázsia Expressz című reality-vetélkedő egyik játékosa.

(Kiemelt kép: YouTube/FixTV Hungary)