Kovács Kati nagy titkot árult el Koós Jánosról: Kétfelé szórakoztatott

Kovács Kati legendás kollégájára emlékezik vissza egy friss interjúban.

2024. március 8., 07:59

Szerző:

Kovács Kati nyilatkozik a Story magazin legfrissebb számában, méghozzá Koós Jánosról. Az immár 5 éve, 81 évesen elhunyt előadóművész-énekes-humoristáról kolléganője több érdekes sztorit is megosztott.

Koós János elhunytának ötödik évfordulója kapcsán Kovács Kati például ezt a történetet eleveníti fel a Story-nak:

„a zeneszerző nekem írta az Egy szál gyufa is elveszti fejét című dalt, de mondtam neki, hogy ez férfidal, ezt egy férfinek kell előadnia, és én a Koós Jánost javasoltam. El is énekelte, Jani örült neki, a zeneszerző azonban megsértődött, hogy minek szólók én ebbe bele.”

De még mennyire, hogy elénekelte, akkora sláger lett belőle, hogy évtizedekkel később is ezt énekelte az RTL-en!

Kovács Kati megrendülve mereng azon, hogy immár 5 éve annak, hogy Koós Jánost elveszítettük.

„Kellettek az olyan barátok, akik megmondják, mi a jó, mi a rossz. Olyanok, mint Koós János volt. Fel sem fogom, hogy ő is elment… És ennek már öt éve… Utánozhatatlan volt mind a hangja, mind az előadásmódja. A minap hallottam, hogy egy énekes Jani valamelyik dalát adta elő egy tévéműsorban. Ez nekem szokatlan, mert mi egykor, a fénykorunkban nem énekeltük egymás slágereit. Arra azonban jó volt ez a tévéműsor, hogy rájöjjek, Jani valóban utánozhatatlan volt… Hiányzik...”

– vallja be a 79 éves énekesnő.

Kovács Kati többek között azt is elmeséli, hogyan segítette őt a pályáján Koós János:

„mindig és mindenkinek segített... Emlékszem, a pályám elején egyszer Szegeden léptünk fel, ő pedig segített feloldani a gátlásosságomat, megtanított arra, hogyan legyek lazább. »Mozogj! Lépjél, beszélj hozzájuk, szeresd őket, hiszen szeretnek« – utasított Jani. Azt mondta, nem szabad leszegett fejjel, mozdulatlan kézzel, szerényen a függöny előtt megállni. A későbbiekben is szólt, ha azt látta, nincs meg a kontaktus a közönséggel...”

Aki emlékszik rá, az jól tudja, hogy Koós Jánosnak lételeme volt a szórakoztatás. Kovács Kati azt mondja, mindig arra törekedett, hogy mindenki jól érezze magát körülötte:

„Jani mindig mindenkit megnevettetett. Ő egyébként kétfelé szórakoztatott, egyrészt a közönséget, másrészt a körülötte álló kollégákat. Remek humora volt, de én tudom, hogy komolyan is lehetett vele beszélgetni.”

A YouTube többek között az alábbi videón őrzi a két legenda egyik közös fellépését. Íme Kovács Kati és Koós János egyik duettje.

És ha már a nosztalgiázásnál tartunk, a legendás kettőshöz az alábbi jelenet kedvéért olyan sztárok csatlakoztak még, mint Gálvölgyi János, Mikó István, Bajor Imre, Szerednyei Béla, Sztankai István és Tahi-Tóth László.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)