Gálvölgyi János ezért kapott olyan kevés filmszerepet – elárulta, mit mondtak neki a rendezők

Gálvölgyi János a Csinibabán kívül nem sok mozifilmben szerepelt, és elárulta, miért alakult ez így.

2024. február 2., 08:35

Szerző:

Gálvölgyi János az 1968-as Ki mit tud?-dal lett országosan ismert, és bár ezt követően elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, elsősorban talán mindig is humoristaként, illetve parodistaként volt ismert. Nem volt tévéműsor, amit ki ne figurázott volna a Kapcsoltamtól kezdve a Van benne valamin keresztül egészen az Isauráig (aminek az igazi címe természetesen Rabszolgasors volt).

Gálvölgyi János most egy friss interjúban azt mondja az RTL-nek, hogy ennek a tévés népszerűségnek megvolt az ára is: emiatt volt, hogy mozifilmekre viszont nem kérték fel. Életében nyolc filmben kapott szerepet, de ezek kevésbé sikeres és/vagy olyan alkotások voltak, amikben Gálvölgyi Jánosnak mindössze egy kisebb mellékszerep jutott. A legemlékezetesebb mozis alakítása egyértelműen a Csinibaba című, 1997-ben bemutatott filmben volt, ahol ugyan szintén nem főszerepet játszik, viszont az alkotás hatalmas siker lett.

„Amikor jött a Csinibaba, azt a csuda nem gondolta, hogy annak akkora sikere lesz. Elmondhatom magamról, hogy az egyik legkevesebbet filmező, de az egyik legsikeresebb filmben szerepelhettem”

– mondja erről az alkotásról a tavaly súlyos betegségen átesett színész az alább megtekinthető interjúban. Hozzáteszi, a rendezők rendre azt mondták neki, hogy

„túl ismert lett az arca, elhasználódott”,

ezért nem szerepelhetett több játékfilmben. De mint mondja, akkoriban a televízióba bekerülni is hatalmas teljesítmény volt, szemben a manapság jellemző helyzettel.

„Akkor nem volt mindenki a tévé képernyőjén, ma mindenki képernyőn van. Ha valaki hármat tud pukkantani a fülével, már celeb, és utána megírják, hogy elvált a Gizitől, de a Gizinek három púpos tevéje van, ami most elvitte nyaralni Ománba. Szóval más volt a népszerűség, mint ma. Ma mindenki népszerű, régen nem adták ilyen könnyen”

– hasonlítja össze Gálvölgyi János a XXI. század tömegkultúráját a televíziózás aranykorszakával. Ez a téma egyébként egy korábbi interjúban is szóba került, ahol a 75 éves színész konkrét műsorokat is említett:

„olyan tehetséges kollégáim vannak, akik be sem jutnak a tévébe. Ha be is jutnak, elmennek a Farmra zabot hegyezni, vagy a dzsungelbe bogarat enni. Az én korosztályomban minden héten háromszor voltunk valamilyen tévéjátékban. Ma meg A Nagy Ő-ért versengek tripla szájú asszonyok! Megáll az ember esze, hogy ez a magyar kultúra. Vagy jobb nevű kollégáim bokszolnak… Hát el tudja azt képzelni, hogy a Somlay Artúr és a Csortos Gyula bokszolnak, vagy elmennek a Farmra?!”

De Gálvölgyi János friss interjújában ennél vidámabb témák is szóba kerülnek, a színész csodás fotókat mutat az életéből, azt is elárulja, hogyan úszta meg a katonaságot, és szóba kerül bűvészként ismert apósa, Rodolfo is.

(Kiemelt kép: RTL)

Tegnap 15:23

Hamarosan piacra dobja egyedi, TISZA X AZAHRIAH snekaer kollekcióját a Tisza cipő az Astorián található boltjában. A rajongóknak nem árt majd igyekezniük, a cipők ugyanis mindössze két napig lesznek elérhetők.