Gálvölgyi János súlyos kritikával illette a magyar szinkront

Gálvölgyi János elmondta, miért nem hajlandó manapság már szinkronizálni.

2024. január 3., 11:00

Szerző:

Gálvölgyi Jánosról közismert, hogy eredetileg fényképésznek tanult, de aztán jelentkezett az 1968-as Ki mit tud?-ba. A tehetségkutatóban paródiákat adott elő, de akkora sikerrel, hogy ennek nyomán jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, amint 1973-ban végzett el.

Most az ATV-nek beszélt arról, hogy rendkívüli hangutánzó képessége miatt már főiskolás korában is megkeresték egy munkaajánlattal. Akkoriban ugyanis az volt a szokás, hogy a játékfilmeket utószinkronizálták, így készült Bán Róbert 1972-es tévéfilmje is, a Szerelem jutányos áron. Ennek az egyik főszereplője Pécsi Sándor volt, aki azonban a forgatás befejezése után, de az utószinkron elkészülte előtt elhunyt. Így mesél erről Gálvölgyi János:

„még főiskolás voltam, amikor szóltak, hogy menjek a szinkronba. Eléggé meglepődtem, amikor kiderült, hogy Pécsi Sándort kell utószinkronizálnom.”

Az interjúból kiderül, hogy Gálvölgyi János 24 évesen annyira jól utánozta az elhunyt színész hangját, hogy csak annak tűnt fel, hogy Pécsi Sándor nem a saját hangján szólal meg a filmben, aki kifejezetten odafigyelt erre.

Ezt követően Gálvölgyi János nagy karriert futott be színészként, parodistaként és szinkronhangként egyaránt. Idősebbek például a Pampalini című mesefilmből emlékezhetnek rá, még idősebbek pedig a Derrick című, német krimisorozatból. Gálvölgyi János azonban az utóbbi időben már nem szokott szinkronizálni, ugyanis megvan a véleménye arról, hogy manapság hol tart ez a szakma Magyarországon:

„jött egy olyan korszak, amikor azt mondták, hogy a 8. kerületben, a 64. emeleten, a Tóth lakásba becsöngetsz, ott a WC mellett jobbra van egy szoba, ott megállsz reggel nyolckor, és este tízig 2 670 000 tekercset megcsinálsz 4 forint 50 fillérért.”

Gálvölgyi János azt mondja, ebben már nem szeretne részt venni, de legalább megmaradnak nekünk többek között a régi Pampalini-epizódok a YouTube-on, amikben a botcsinálta olasz vadász Gálvölgyi János hangján szentségel minden alkalommal, amikor az állatok túljárnak az eszén.

(Kiemelt kép: Merész Márton/168.hu)