Hegedűs D. Géza elárulta, Vidnyánszky Attila pontosan mit mondott neki aközben a bizonyos hívás közben

Hegedűs D. Géza a múlt héten tudta meg, hogy bekerült a nemzet színészei közé, és ebből az alkalomból nemcsak Vidnyánszky Attila telefonhívását mesélte el, hanem megosztott egy rendkívül megható sztorit is a Vígszínház fodrászáról.

2024. szeptember 11., 15:55

Szerző:

Hegedűs D. Géza már korábban is nyilatkozott egy rövidet arról a bizonyos telefonhívásról, de most részletesen elmondta, hogyan is zajlik egy ilyen.

Hegedűs D. Géza a nemzet színésze lett

Hegedűs D. Géza egy héttel ezelőtt kapta meg a nemzet színésze címet, miután a korábbi 11 művész őt választotta tizenkettediknek. Az a hagyomány, hogy ilyenkor Vidnyánszky Attila hívja fel a frissen kitüntetett színészt, igaz, ez alól a hagyomány alól Kulka János megválasztásakor kivételt tett idén tavasszal. Hegedűs D. Géza esetében azonban nem volt ilyen kivétel, és a hívásról a Vígszínházban 51 éve játszó művész szerdán a Reggeli című műsorban a következőket mondta az RTL-en:

„Amikor az ember nincs egy jelenetben, akkor ül az öltözőjében és várja a hívót. Egy kis hangszóró van az öltözőnkben, és akkor az ügyelő mondja, hogy «közeledik a végszavad, gyere a színpadra!» Éppen két jelenet között voltam. Ülök az öltözőmben, és látom, hogy megszólal a telefonom: «Vidnyánszky Attila vagyok, a Nemzeti Színház igazgatója. Itt vagyok a nemzet színészei között, a kollégáid között. Kihangosítom a telefont. Azért hívom, mert a kollégáid tizenegyen tizenkettediknek téged választottak a nemzet színészének.» A többiek a kihangosított telefonba kiabáltak: «Gratulálunk, Géza, szevasz, Géza!» Ez egy perc volt. És kész.”

Minden bizonnyal egy életre felejthetetlen perc lehetett ez, Hegedűs D. Géza azt is említi az interjúban, hogy nagyon meglepődött a kitüntetésen, hatalmas megtiszteltetésnek vette.

Hegedűs D. Géza 51 éve a Vígszínházban

Hegedűs D. Géza 1973-ban, még főiskolásként szerepelt először a Vígszínházban, akkor Koltai Róbert helyére kellett beugrania a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalbe. Ezzel kapcsolatban egy nagyon szép történetet oszt meg az alább megtekinthető interjúban:

„Az én drága fodrászom Földes Irmike, aki 93 éves. Az első találkozásom a Vígszínházban egyáltalán bárkivel a művészeti titkáron kívül, amikor '73-ban be kellett lépnem és bevezettek egy öltözőbe gyorsan délután 4-kor, hogy «tanuljad a szöveget!», az Földes Irmike volt, a fodrászom, aki szakállat és bajuszt ragasztott, mert idősebb karakter volt ez a szerep. Irmike 51 év óta, mind a mai napig – ott lakik közel a Vígszínházhoz – most is bejár a színházba, mint az én fodrászom, előadás előtt jön az öltözőmbe, leteszi a kis zsebkendőket, «Gézukám!», mint egy mamám, ez egy rítus közöttünk. Van egy kedvenc teáspoharam, és ő készíti el mindig nekem a teát. «Gézukám, mikorra kéred, kezdésre kéred, szünetre kéred?» Fantasztikus, Isten éltesse őt is.”

Mindezt azért mondja Hegedűs D. Géza, hogy megköszönje valamennyi kollégának a segítséget az évtizedek során, hogy segítették-támogatták őt, nemcsak színészkollégáinak, hanem mindenkinek, aki a Vígszínházban dolgozik.

(Kiemelt kép: RTL/Reggeli)