Rezsinövelés: a fociklubok kapnak segítséget

Az önkormányzatok nem tudnak segíteni a focikluboknak, a Magyar Labdarúgó Szövetség viszont igen. 

2022. szeptember 26., 13:10

Szerző:

Nemcsak a lakosságnak, de az NB I.-es klubok számára is komoly terhet jelent majd a rezsiköltségek kigazdálkodása. A sportklubok többsége jelentős rezsiköltség-emelkedésre számít (erről bővebben a Vg.hu körképében olvashat), lévén egyre több villanyfényes mérkőzést kell megrendeznie a kluboknak, nem beszélve a fűtési költségekről. 

Nem véletlen, hogy több önkormányzat jelezte, hogy a sportlétesítményeken kezdi a spórolást. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, bezárnak a győri uszodák,  de Székesfehérvár is a rezsiköltségek megvágását tervezi. Cser-Palkovics András polgármester korábban a Facebook-oldalán közölte,  „csak a stadion gáz, víz és villamosenergiaköltsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni. A sportszövetségek vezetőit írásban tájékoztatom a problémáról, erről külön posztban számolok majd be” – írta még szeptember 2-án.

A városvezető egy későbbi posztjában már arról írt, hogy számos oktatási és szociális intézménynek sikerült beszerezni az áramot és gázt. Mint írta: „az elsődleges feladatunk, hogy az önkormányzat létfontosságú szociális és nevelési intézményeit nyitva tartsuk, a közszolgáltatásokat biztosítsuk.”

Ha az önkormányzat nem, majd az MLSZ segít

Mint később kiderült, a Magyar Labdarúgó Szövetség húzhatja ki a bajból a klubokat: az Index tudósítása szerint a szervezet hivatalos levélben tájékoztatta Cser-Palkovics Andrást, hogy kész segíteni az országban lévő mintegy 1500 egyesületnek.

Mint írják: „ezeknek a problémáknak a megoldása a sportszervezetek feladata és lehetősége, a szövetség a saját eszközeivel általánosan és minden sportszervezetnek segítséget kíván nyújtani”. Az MLSZ szerint az első feladat mindenkinek a költségek számszerűsítése és egy minél pontosabb becslés készítése. A szövetség azt írja: meg kell vizsgálni, milyen területeken lehet mérsékelni a költségnövekedést, vagy milyen tevékenységeket lehet elhalasztani vagy megszüntetni adott esetben.

A tájékoztatásukból az amatőr és utánpótlásszinten a klubok maguk dönthetnek mérkőzések időpontjáról vagy elhalasztásáról, emellett az elmaradó meccsek utáni büntetést is felfüggeszti az MLSZ.

Az adminisztrációs segítség mellett konkrét anyagi juttatásban is reménykedhetnek a klubok. Eszerint az egész éves, 2022/23-as versenyévre adott taokeretek, azon belül is elsősorban a működésre adott támogatási összegek átcsoportosításának engedélyezésével járul hozzá az MLSZ a problémák enyhítéséhez. Minden sportszervezet kérheti, hogy egyes tervezett kiadások (például felszerelések vásárlása) elhalasztásával elérhető megtakarítását fordíthassa a megnövekedett pályabérlet kifizetésére – olvasható az MLSZ levelében.

Nem könnyíti meg a klubok helyzetét, hogy az MLSZ adatbankja alapján a következő fordulók mérkőzéseinek nagy részét késő délután vagy este rendezik, tehát mindenképpen villanyfényben kell játszaniuk a csapatoknak.

Szerettük volna megtudni, hogy az állami sportlétesítmények, így például labdarúgó-stadionok, sportcsarnokok és uszodák fenntartásáért és  üzemeltetéséért felelős Nemzeti Sportközpont hogyan készül a rezsiterhek növekedésére, illetve tervezik-e a stadionfenntartási költségek csökkentését, ám megkeresésünkre semmilyen választ nem kaptunk.