Az MLSZ elítéli a rasszizmust, de a magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Eb-n sem

Az MLSZ szerint a letérdelés politizálás, amit éppen a nemzetközi szövetségek szabályai nem engednek.

2021. június 8., 14:11

Szerző:

A magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Európa-bajnokság meccseinek kezdetén, hogy így tiltakozzanak a kirekesztés és a rasszizmus minden formája ellen – szúrta ki a 444.hu Magyar Labdarúgó Szövetség erről szóló közleményét.

A 444 emlékeztet, hogy az egykori NFL-játékos Colin Kaepernicktől induló tiltakozási forma tavaly, és a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalommal együtt tört be a labdarúgásba is. Az angol bajnokság nemrég véget ért szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult.

A magyar csapat játékosai viszont nem fognak térdelni: az MLSZ közleménye szerint a magyar válogatott nemcsak minden esetben követi a nemzetközi szabályokat és normákat, hanem mindenkinek megadja a tiszteletet – legyen szó ellenfélről, szurkolóról vagy bárki másról. 

„Az MLSZ 'A gyűlölet nem pálya' kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nemcsak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését” – idézi a lap az MLSZ közleményét.

(Kiemelt kép: A magyar válogatott a Magyarország–Ciprus barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban, 2021. június 4-én. Fotó: MTI | Kovács Tamás)