Vihar az egészségügyben

2020. október 11., 11:48

Szerző:

Orbán Viktor október 3-án a Miniszterelnökség várbéli épületében szívélyesen fogadta a Magyar Orvosi Kamara vezetőit. Arról biztosította őket, hogy a kormány elfogadta a szakmai szervezet által javasolt bértáblát, ugyanakkor – az egyetértésükkel – büntethetővé teszi a hálapénz elfogadását és adását is.

A negyvenezres hazai orvostársadalom öröme október ötödikéig tartott. Akkor jelent meg az orvosok jogállását módosító törvény beterjesztett és másnap sürgősséggel elfogadott szövege. Azóta áll a bál. A kamara nem akarja elfogadni, hogy két évre kirendelhessék az orvosokat az ország egyik végéből a másikba, illetve hogy feltétel nélkül áthelyezhessék őket más intézménybe. A Szakdolgozói Kamara és a Független Egészségügyi Szakszervezet a munkavállalói jogok csorbítását panaszolja, és béremelést követel a szakdolgozóknak is. Mint mondják, számukra a törvény csak az egészségügyi jogviszony megváltoztatásának hátrányait kínálja – a jelentős anyagi előny nélkül.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter további tárgyalásokat ígért: mint mondta, nincs olyan vitás kérdés, amelyet ne lehetne rendezni. Az egészségügyben azonban kételkednek, mi több, gyanakodnak a szándékok valódiságában. A járvány idején ez nem megnyugtató.