Itt vannak a számok: ennyi alkohol már károsítja a májat

Az alkohol veszélyes lehet a májra, ráadásul a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a férfiak. 

2024. május 10., 14:40

Szerző:

Időnként valljuk be, jól esik meginni egy pohár alkoholtartalmú italt. Ezzel alapvetően nincs is semmi baj, a mérsékelt, alkalmankénti ivás pedig az egészségre sem lesz jelentős hatással. Amikor azonban az ivás megszokottá válik, rendszeres fogyasztóvá válik valaki, akkor a halmozott hatások megviselhetik a szervezetet, és súlyos, hosszú távú szövődményeket okozhatnak. 

Súlyos következmények

A túlzott alkoholfogyasztás egyik ilyen következménye lehet a májbetegség, egész pontosan a májcirrózis, azaz a zsugorodás. Ez azért nagy baj, mert a világ vezető halál okai között tartják számon a szerv károsodása következtében bekövetkező tragédiát, ugyanis a májzsugorodás nagyban növelheti a májrák kialakulásának kockázatát is. Sőt, a jelentős mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás felelős lehet a mellrák, a vastagbélrák, a szájrák vagy éppen a nyelőcsőrák kialakulásáért is. A cirrózis amúgy az alkoholos májbetegség egyik legelterjedtebb formája, a betegség pedig általában szakaszosan kezdődik: zsírmájjal indul, majd jön az alkoholos hepatitis, aztán pedig a zsugorodás. Viszont azt fontos tudni, hogy nem mindenkinél alakul ki a betegség minden szakasza. 

Van biztonságos mennyiség? 

Persze szuper lenne azt mondani, hogy létezik biztonságos alkoholmennyiség, amivel el lehet kerülni a májkárosodást, de az igazság az, hogy bármilyen és bármekkora mennyiségű alkohol káros lehet. Nyilvánvalóan az tény, hogy a májbetegségek kialakulásának kockázata jelentősen növekszik, ha valaki 5-10 éven kereszül napi 30 gramm vagy annál is több alkoholt, elsősorban töményet fogyaszt, írja Nebraskamed. Mindazonáltal abban a szakértők is jellemzően egyetértenek, hogy a legtöbb ember esetében a mértékletes, alkalmankénti ivás nem okoz májbetegséget.

Na, de akkor mennyit lehet inni? 

Az amerikai Addiction Research Foundation szerint egy férfi hetente maximum 120, míg egy nő 90 gramm alkoholt fogyaszthat el büntetlenül, de ebből egyszerre, egy alkalommal csak 30-40 grammot ihat meg. A szakértők továbbá javasolják, hogy az italfogyasztások között teljen el legalább három alkohol nélküli nap. 

Alkohol nélkül? 

A jó hír egyébként az, hogy a májgyulladás által okozott károk még helyrehozhatók, legalábbis bizonyos mértékig, de ehhez teljes abszitenciára lehet szükség. Az alkohol elhagyása után akár már egy évvel is jelentős javulás állhat be a máj állapotában, s bár teljesen lehet sosem gyógyul meg, de jó eséllyel nem kell majd tartani a további szövődményektől. 

(Fotó: Freepik)

16:31

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk?