Mikor úgy érzi részeg, pedig nem is ivott alkoholt

A hőség és a fáradtság okozza, mutatjuk hogy ilyen állapotban mi történik az utakon. 

2023. július 14., 18:09

Szerző:

A fülledt meleg és a fáradtság úgy hat ránk, mintha meginnánk pár üveg sört – hívja fel az autósok figyelmét a MKIF Facebook posztjában. „Áhh, ez hülyeség mondanák sokan, pedig egy idei ausztrál tanulmány azt is részletezi, hogy megduplázza a baleset esélyét az, ha a sofőr kevesebb, mint öt órát aludt a vezetést megelőző 24 órában”. Pláne, ha alkoholt fogyaszt, amire zéró tolerancia vonatkozik. Két korsó sör után ugyanis a látómező beszűkül, csőlátás alakulhat ki és lassulnak a reflexek. Mozdulataink egyre „bizonytalanabbak” lehetnek, felszabadultabbá, figyelmetlenebbé válhatunk.  A kialvatlanság ugyanezt a hatást prodikálja. 

Két sör, az 0,5 ezrelék (véralkoholszint) felett is lehet, így ilyenkor az ittas járművezetés már bűncselekménnyé válik. Az Ország útja azt kéri a sofőröktől, hogy amennyiben fáradtnak érzik magukat a legközelebbi pihenőben álljanak meg és gondoskodjanak a megfelelő (alkoholmentes) folyadékpótlásról! A hétvégén még 38 fok is lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.