Kis hírek

2019. augusztus 26., 12:56

Szerző:

 Rezsiajándék  Megjelent a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendelet: a rezsiutalvány értéke egyszeri kilencezer forint, amelyet szeptember 30-ig három darab háromezer forintos címletben kapnak meg a jogosultak, nagyjából 2,6 millió ember. A nyugdíjasok mellett a közfoglalkoztatottak nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek. Az ellenzék szerint egyértelműen kampányfogásnak minősülő intézkedésről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: a döntésnek nincs köze az önkormányzati választásokhoz, a lépést kizárólag a magyar gazdaság kiváló eredményei indokolják.

 Idézés  Gyülekezési joggal való visszaélés miatt eljárás alá vonta és beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát. Azért indult ellene szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi fideszes polgármester, Hassay Zsófia budai villája előtt tartott sajtótájékoztatót. A Momentum közleménye szerint a rendőrség eljárása jogellenes, mivel az új gyülekezési törvény értelmében egy közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

 Szent István-rend  Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója kapta idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést. A díjátadón elhangzott méltatás szerint Roska Botond az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik, kitartó kutatásai eredményeként hamarosan gyógyíthatóvá válhatnak a vakság azon típusai, amelyeket a szem fényérzékelési képességének elvesztése okoz.

 Lelépési díjat ajánlott  A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt vádat emelt Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen a Kecskeméti Törvényszéken. A vádirat szerint Farkas 2018 márciusában, a parlamenti választás előtt képviselőjelöltként felajánlotta az LMP egyik jelöltjének, hogy ha visszalép a választástól, kifizeti neki a kampányra addig fordított hatszázezer forint költségét. Az LMP-s politikus nem fogadta el az ajánlatot.

 Lángokban a dzsungel  A múlt hét végén több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében. A hivatalos adatok szerint január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel Brazíliában, ami önmagában is többéves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. Jair Bolsonaróra az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, miután a brazil elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti. Írásunk a 42. oldalon.

 Klímamegtakarítás  Garantáltan évi kétszázalékos hozamot biztosító állampapír bevezetését javasolja a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges beruházások finanszírozására. A magas hozamú államkötvény egyúttal megmenthetné a német állampolgárok negatív kamatokkal fenyegetett megtakarításait is. A tervek szerint az állampapír futamideje tíz év, a kibocsátó pedig az állami fejlesztési bank lenne.