Babaróka szemével a világ

2018. július 9., 15:03

Szerző:

Komoly dilemmák elé állítja a könyvpiac azt a szülőt, aki igényes, a gyerek és a szülő elvárásainak egyaránt megfelelő mesekönyvet kíván. Szinte havonta jelennek meg azok a gyerekkönyvek, amelyeknek az esztétikailag támasztott mérce szerint soha nem lett volna szabad kiadóra találniuk. Szerencsére azért van kivétel.

Kiss Judit Ágnes író, költő, drámaíró legújabb, Babaróka ajándéka című mesekönyve főszereplőjéül egy rókát választ, akit tíz történeten keresztül követhetünk nyomon. Az egyszerűen Babarókának hívott szereplő nagyon is emberi tulajdonságokkal bír: kíváncsi, játékos, ragaszkodó, sértődékeny. Az őt körülvevő világ labirintusaiban még tájékozatlanul mozgó Babaróka nem marad gyámolítás nélkül: amikor el kell válnia az anyukájától, egy tulipán, amikor a piacon elvész, egy nagy szárnyú uhu siet a segítségére. A mesékben a szülők hétköznapi szituációkat ismerhetnek fel, egy-egy jelenet még mintául is szolgálhat, milyen praktikák bevetése vezet eredményre, ha mondjuk a gyerek durcás vagy nehezen ért meg valamit.

A nem túlbonyolított, kisgyerekekhez igazított nyelvezet nem veti el a költői megoldásokat. Valódi költészet rejlik az olyan, látszatra semmi különöset nem jelentő sorokban, mint: „Semmi nem mosolyog olyan szépen, mint egy tulipán.” „Nemsokára felhangzott kinn a kertben a futórózsák éneke.” Vagy amikor az impresszionista Tóth Árpádra emlékeztető szinesztéziával találjuk magunkat szemben: „…közben sárga-piros virághangon énekelt neki”.

A Kölyökőrzőben tett látogatást bemutató történet rendkívül finoman, az erőltetettség legkisebb jele nélkül az elfogadást, a tőlünk különbözők – legyenek azok állatok vagy tulipánok – tiszteletben tartását tűzte ki célul, míg A bölcs tölgy alatt című szöveg létfilozófiai mélységekbe merül alá, az igazság-hamisság kérdését járja körül.

Kiss Judit Ágnes mesekönyve a gyerekek mellett a felnőttek érdeklődésére is számot tarthat, rövidre szabott történetei, humora, a lebegősség érzetével megajándékozó szövegvilága méltán megkülönbözteti a tucatmesekönyvektől.

A könyvet Egri Mónika nagyszerű illusztrációi teszik még emlékezetesebbé.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka, Pozsonyi Pagony, 2018. / Ayhan Gökhan