Nagy bajban van a magyar gazdaság, amit mi fogunk megfizetni

Bár a kormányzat minden erejével próbálja leplezni, egyre inkább úgy tűnik, hogy csökkenő pályára állt a magyar gazdaság.

2024. július 30., 10:55

Szerző:

Valami nincs rendben a magyar gazdaság háza táján, miután hazánk bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint mindössze 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye ráadásul 0,2 százalékkal csökkent.

Az első félévben a magyar gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

A magyar gazdaság teljesítményének növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá. A gazdasági növekedést fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése – közölte a KSH. 

Továbbra is bővül a magyar gazdaság

„Továbbra is bővül a magyar gazdaság, a növekedési kilátások bizakodásra adnak okot”

– közölte a kedden megjelent GDP-adatokra reagálva Varga Mihály. A pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében elmondta, a magyar gazdaságról szóló friss adatok annak ellenére is kedvező képet mutatnak, hogy a külső feltételek továbbra sem kedvezőek, hiszen az ipari termelésen túl a magyar kivitel felvevőpiacait, az európai gazdaságokat is visszafogja, hogy az ukrajnai háború még mindig nem zárult le.

„Kedvező körülmény ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban a kormány megerősítette az államháztartás egyensúlyát. Idén 1000 milliárd forinttal nőtt a költségvetés mozgástere, így a nehéz külső helyzet ellenére egyre stabilabbak a növekedési kilátások”

– tette hozzá. A tárcavezető ezután hangsúlyozta, hogy az infláció letörésének és a jelentős béremelkedésnek köszönhetően a reálbér-növekedés dinamikus, 10 százalék körüli. A fogyasztás fellendülése azt jelzi, hogy a gazdasági kilátásokat egyre nagyobb bizalom övezi, és az is kedvező jel, hogy az IMF és az Európai Bizottság jövőre az élmezőnybe várja a magyar gazdaság növekedését. A hitelminősítők szintén megerősítették, hogy Magyarország növekedési kilátásai kedvezőek. „A kormány folytatja a munkát az egyensúlyi mutatók további javításával, és fenntartható növekedési pályán tartja a gazdaságot” – mondta a pénzügyminiszter.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels)