A románok lehúzták a rolót a magyar gazdaság előtt

A román kormánykoalíció ismét odacsap egyet a magyar gazdaságnak: 12,1 százalékkal, 3700 lejre tervezik emelni a havi bruttó minimálbért.

2024. június 6., 12:45

Szerző:

Újabb fronton húztak el a magyar gazdaság mellett a románok. A román kormánykoalíció ugyanis bejelentette, hogy továbblép a havi bruttó minimálbér 12,1 százalékos emelésének tervével, amely így 3700 lejre (átszámolva nagyjából 290 ezer forint) nő. Marcel Ciolacu miniszterelnök mindezt három nappal a helyhatósági és európai parlamenti választások előtt közölte.

Az emelés több mint 1,8 millió munkavállalónak kedvez majd az Európai Unió tagállamában, ráadásul a román kormány a minimálbér 300 lejig terjedő adómentességét is kiterjeszti.

„Fontos lépést teszünk, hogy közelebb kerüljünk az európai minimálbérről szóló irányelv által előírt szinthez” – mondta Ciolacu a kormány tájékoztatóján. Elmondta továbbá azt is, hogy Románia novembertől bevezeti az uniós minimálbért, amelynek szintjét egy képlet alapján határozzák meg. Ez figyelembe veszi a vásárlóerőt (az áruk és szolgáltatások megvásárlásának képessége), a bruttó átlagbért és a munkatermelékenységet (a munka hatékonyságát).

A Portfolio felidézi, a romániai dezinfláció lassabban halad, mint Európa más részein. Az erős bérnövekedés és a laza költségvetési politika eddig megakadályozta, hogy a központi bank kamatot csökkentsen.

Romániában június 9-én tartják a helyhatósági és európai parlamenti választásokat, ám az év második felében parlamenti és elnökválasztás is esedékes.

Már a magyar előtt halad a romángazdaság

Korábban megírtuk, egyre nagyobb bajban van a magyar gazdaság, miután az elmúlt időszakban a Románia gazdasága gyorsabban nőtt mint a miénk. Azaz a románok többet fogyasztottak, mint a magyarok, illetve az országban elérhető bérek is magasabbak voltak már tavaly. Az Eurostat korábban kiadott adatai szerint vásárlőerőparitáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek.

Az adatok emellett arra is rámutattak, hogy a fogyasztás tekintetében is stabilabb Románia, de Bulgária is egyre nagyobb tempóban halad előre, így könnyen lehet, hogy hamarosan az ország beéri Magyarországot. A bérek és fogyasztás tekintetében ráadásul Magyarország a régióban jellemző szint alatt van, ami azt jelenti, hogy az adott bérekhez képest itt magasabb is lehetne a fogyasztás, ami Romániában magasabban is van. Az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg.

A régiós országok közül egyébként Lengyelországban a legmagasabb a fizetés, ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt. Összességében az elmúlt tíz évben fokozatosan csökkent a Románia és Magyarország közötti különbség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MIHAI BARBU / AFP)