Újabb botrány a Meta körül: több tucat dolgozójától vált meg az amerikai óriás

A Meta munkatársai éveken át visszaéltek az étkezési kreditjükkel, ami kirúgást ért számukra.

2024. október 17., 14:34

Szerző:

Több mint húsz Los Angeles-i alkalmazottját rúgta ki a Facebookot, Instagramot és Whatsappot üzemeltető Meta, mert kiderült, hogy azok a 25 dolláros étkezési kreditjüket háztartási cikkekre – például pattanásgátlókra, borospoharakra és mosószerre – költötték el. Az esetről beszámoló Financial Times szerint a Meta ingyenes étkezést biztosít a kaliforniai központjukon kívül dolgozó alkalmazottjainak, feltéve, hogy azok saját menza nélküli kisebb irodákban vannak elhelyezve. Ebben az esetben Uber Eats vagy Grubhub krediteket kapnak, hogy azzal rendeljenek maguknak ételt. 

A személyzetnek napi 20 dollár jár a reggelire, 25 dollár az ebédre és 25 dollár a vacsorára, de a szabály szerint az alkalmazottak csak akkor vásárolhatják le ezt a kedvezményt, ha éppen bent tartózkodtak az irodában.

A Meta azelőtt rúgta ki dolgozóit, hogy átszervezésbe kezdett volna

A cikk megjegyzi, hogy a kirúgásokra még múlt héten került sor, néhány nappal azelőtt, hogy a Meta elkezdte átszervezni bizonyos részlegei működését. A változás a WhatsAppot, az Instagramot, a Reality Labset és a virtuális valósággal foglalkozó részleget érintette, aminek részeként egyes munkatársakat elbocsátottak, másokat pedig áthelyezek. 

Évek óta éltek vissza a rendszerrel

Az ügyre rálátó, névtelenséget kérő forrás szerint az elbocsátottak hosszú időn keresztül visszaéltek a rendszerrel. Közülük egyesek felhalmozták a pénzt, és nagyobb dolgokat vásároltak belőle, mások pedig rendszeresen otthonra rendeltek, amit elvileg nem lett volna szabad. A forrás szerint azok, akik csak néha költöttek szabálytalanul, megrovást kaptak, és nem rúgták ki őket.

Az egyik alkalmazott beszámolója szerint ő rendszeresen dolgozott otthonról éjszaka és hétvégén, ilyenkor volt, hogy fogkrémet és teát vásárolt, hogy „ne vesszen el a kreditje”. Ő évi 400 ezer dollárt (több mint százmillió forintot) keresett, és mikor rákérdeztek, elismerte a mulasztást, mégis kirúgták. „Szinte szürreális volt, hogy ez történik” – mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Chris DELMAS / AFP)

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.