Veszélyes lehet a Facebook új funkciója - jobb, ha nem engedélyezi

Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket.

2024. május 25., 13:58

Szerző:

A szakember reagált Elon Musk szavaira, miszerint az emberiségnek egy éve van, ugyanis az AI jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél, valamint elárulta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia igazi veszélye abban áll, hogy nem tudhatjuk, mit gondol valójában. A kutató azt ajánlja, ne engedjük a Meta mesterséges intelligenciájának, hogy a mi adatainkat is begyűjtse - írja az Index.

Az ATV Egyenes beszédének a vendége Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az ITBN kiberbiztonsági konferencia alapítója volt. A kutató reagált Elon Musk szavaira, aki szerint egy éve van az emberiségnek, ugyanis a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél. Keleti Arthur szerint egyesek úgy gondolják, már most is így van, a mesterséges általános intelligencia és annak elérése egy vitatéma, kérdéses például, hogy a ChatGPT fejlesztője, az OpenAI elérte-e már.

Azt kell mondjam, hogy a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket

– jelentette ki a kibertitok-jövőkutató.

Elmondta, hogy ahhoz, hogy egy mesterséges intelligencia rendszert normálisan tudjunk használni, ahhoz az kell, hogy egyfajta önállósággal ruházzuk fel. Olyan önállósággal, amivel egy ember is rendelkezik, különben nem tudják végrehajtani a feladatukat. Ráadásul úgy tűnik, hogy a rendszerek akkor működnek igazán jól, hogyha ezek a segédek egymással is tudnak kommunikálni.

Tehát teljesen életszerű Elon Musk félelme, hogy ebből gond lehet. Nagyjából a mesterséges intelligencia kutatók 10-20 százaléka gondolja, hogy ez elvezet majd ahhoz a bizonyos Terminátor-helyzethez, amit a filmekben már láttunk

– fogalmazott Keleti Arthur.

Nem érdemes jóváhagyni a Meta új funkcióját

A szakembert végül a Meta új mesterségesintelligencia-funkcióiról is kérdezték, ugyanis a vállalat már Magyarországon is elkezdte elérhetővé tenni a saját mesterséges intelligenciás szolgáltatását, ami személyes adatainkat kívánja felhasználni.

Mint a hvg írta a napokban, a Meta arra hivatkozva kezdett el adatokat kérni a felhasználóktól csütörtök hajnalban, hogy betaníthassa a saját mesterséges intelligenciáját. A Meta az üzenetben arról tájékoztatott, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Keleti Arthur azt ajánlja, hogy ezt ne fogadjuk el.

Súlyos függőséget okozhat a Facebook

Az Európai Unió május közepén jelentette be, hogy vizsgálatot indít a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a Facebook és Instagram platformjai elősegíthetik a gyermekek viselkedési függőségének kialakulását és nem megfelelő korellenőrzéseket alkalmaznak, ami megsérti az EU online tartalmakra vonatkozó szigorú szabályozását - írja a CNBC alapján a Portfolio.

Az Európai Bizottság a vizsgálat során arra fog összpontosítani, hogy kiderítse, hogy a Meta által üzemeltetett alkalmazások, mint például a Facebook vagy az Instagram valóban hozzájárulhatnak-e viselkedési függőségek kialakulásánál a gyermekek esetében, illetve, hogy a használat milyen mértékben járul hozzá az úgynevezett nyúlüreg-hatás kialakulásához. Utóbbi jelenség arra utal, amikor a felhasználók egyre mélyebben és kontrollálhatatlanul merülnek el az online tartalmakban, az EU pedig nemrég már a TikTok ellen is indított hasonló vizsgálatot.

További részleteket itt olvashat erről.

 

(Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.