Veszélyes lehet a Facebook új funkciója - jobb, ha nem engedélyezi

Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket.

2024. május 25., 13:58

Szerző:

A szakember reagált Elon Musk szavaira, miszerint az emberiségnek egy éve van, ugyanis az AI jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél, valamint elárulta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia igazi veszélye abban áll, hogy nem tudhatjuk, mit gondol valójában. A kutató azt ajánlja, ne engedjük a Meta mesterséges intelligenciájának, hogy a mi adatainkat is begyűjtse - írja az Index.

Az ATV Egyenes beszédének a vendége Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az ITBN kiberbiztonsági konferencia alapítója volt. A kutató reagált Elon Musk szavaira, aki szerint egy éve van az emberiségnek, ugyanis a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél. Keleti Arthur szerint egyesek úgy gondolják, már most is így van, a mesterséges általános intelligencia és annak elérése egy vitatéma, kérdéses például, hogy a ChatGPT fejlesztője, az OpenAI elérte-e már.

Azt kell mondjam, hogy a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket

– jelentette ki a kibertitok-jövőkutató.

Elmondta, hogy ahhoz, hogy egy mesterséges intelligencia rendszert normálisan tudjunk használni, ahhoz az kell, hogy egyfajta önállósággal ruházzuk fel. Olyan önállósággal, amivel egy ember is rendelkezik, különben nem tudják végrehajtani a feladatukat. Ráadásul úgy tűnik, hogy a rendszerek akkor működnek igazán jól, hogyha ezek a segédek egymással is tudnak kommunikálni.

Tehát teljesen életszerű Elon Musk félelme, hogy ebből gond lehet. Nagyjából a mesterséges intelligencia kutatók 10-20 százaléka gondolja, hogy ez elvezet majd ahhoz a bizonyos Terminátor-helyzethez, amit a filmekben már láttunk

– fogalmazott Keleti Arthur.

Nem érdemes jóváhagyni a Meta új funkcióját

A szakembert végül a Meta új mesterségesintelligencia-funkcióiról is kérdezték, ugyanis a vállalat már Magyarországon is elkezdte elérhetővé tenni a saját mesterséges intelligenciás szolgáltatását, ami személyes adatainkat kívánja felhasználni.

Mint a hvg írta a napokban, a Meta arra hivatkozva kezdett el adatokat kérni a felhasználóktól csütörtök hajnalban, hogy betaníthassa a saját mesterséges intelligenciáját. A Meta az üzenetben arról tájékoztatott, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Keleti Arthur azt ajánlja, hogy ezt ne fogadjuk el.

Súlyos függőséget okozhat a Facebook

Az Európai Unió május közepén jelentette be, hogy vizsgálatot indít a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a Facebook és Instagram platformjai elősegíthetik a gyermekek viselkedési függőségének kialakulását és nem megfelelő korellenőrzéseket alkalmaznak, ami megsérti az EU online tartalmakra vonatkozó szigorú szabályozását - írja a CNBC alapján a Portfolio.

Az Európai Bizottság a vizsgálat során arra fog összpontosítani, hogy kiderítse, hogy a Meta által üzemeltetett alkalmazások, mint például a Facebook vagy az Instagram valóban hozzájárulhatnak-e viselkedési függőségek kialakulásánál a gyermekek esetében, illetve, hogy a használat milyen mértékben járul hozzá az úgynevezett nyúlüreg-hatás kialakulásához. Utóbbi jelenség arra utal, amikor a felhasználók egyre mélyebben és kontrollálhatatlanul merülnek el az online tartalmakban, az EU pedig nemrég már a TikTok ellen is indított hasonló vizsgálatot.

További részleteket itt olvashat erről.

 

(Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)