Variál a Facebook, újabb változás jön

Ezúttal annak érdekében történik változás, hogy még több időt töltsünk a Facebookon. 

2024. március 11., 13:14

Szerző:

A Facebook is elkezdte erősebben alkalmazni a mesterséges intelligenciát a platformján, melynek eredményeként most a hírfolyam és a csoportok is megkapják a mesterségesintelligencia-alapú ajánló algoritmust – írja az Engadget Tom Alison, a Facebook vezetőjére hivatkozva, aki állítólag egy technológiai konferencián jelentette be a változást.

A Facebook mesterséges intelligencia segítségével tölti fel a videókat ajánló algoritmust

A közösségi oldalon a Reels-videók esetében már bevezették az új algoritmust, ami egyértelmű jele annak, hogy Mark Zuckerberg cége tartani akarja a lépést a TikTokkal. Az első tesztek rendkívül ígéretesek is: miután a Facebook lecserélte az algoritmust az MI-alapúra, a tesztek alapján a felhasználók 8-10 százalékkal több időt töltöttek Reels-videók megtekintésével – írja 24.hu

Mindez azt jelenti, hogy aki néz videókat a platformon, annak sokkal pontosabb, az ízléséhez jobban igazodó tartalmak fognak hamarosan megjelenni. Ez pedig bár a Metának jó, a felhasználók képernyőidejének növekedése az átlagembernek kevésbé optimális. Arról, hogy a Reels mellett mikor jelenhetnek meg a többi helyen is az MI-megoldások, egyelőre nem tudni.

Fontos kérdést tesz fel Facebook, így válaszoljon

Hamarosan döntés elé állítja a Facebook a Messenger üzenetküldő alkalmazásával kapcsolatban. Lehetőség nyílik arra, hogy leválassza a Messenger üzenetküldőt a Facebook-fiókjáról. Mutatjuk, melyik döntés mivel jár.

Egyre többen találkozhatnak a Messenger androidos és iOS-es változatában egy felugró üzenettel, ami azt hangsúlyozza, hogy döntést kell hozni a felhasználónak „a Messenger-élményéről”. A marketingszövegen túl azonban egy fontos döntésről van szó: arról, hogy az eddigi módon, a Facebookkal együtt használná valaki a Messengert, vagy leválasztaná az üzenetküldőt a közösségi oldalról. Hab a tortán, hogy nincs menekvés: ha az üzenet megjelent, dönteni kell. Vagy a „Kezdésre” lehet kattintani, vagy a jobb felső sarokban kijelentkezni. Más opció nincs. Röviden tényleg arról van szó, hogy a Messenger teljesen leválik a Facebookról, de azzal elvész minden eddigi adat is az applikációban – és a korábbi beszélgetések csak a Facebookból lesznek hozzáférhetők. 

Amíg nem hoz döntést, nem tudja használni a Facebook Marketplace felületet, a Facebook-játékokat és a Társkeresőt sem
Az Európai Gazdasági Térséget (EGT) érintő jogszabályi változások miatt a Meta mostantól lehetővé teszi új Messenger-fiók létrehozását meglévő Facebook-fiók használata nélkül is. Ha úgy dönt, hogy Facebook nélkül szeretnédhasználni a Messengert, elérhetők lesznek számára a Messenger funkciói, pl. a privát üzenetküldés és chat, a hang- és videóhívás, valamint további multimédiás funkciók is. Ez a környezet azonban nem tartalmazza a Facebook használatával elérhető funkciókat, pl. a csatornákat, a közösségi chateket, a történeteket és más funkciókat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)