Súlyos függőséget okozhat a Facebook

Súlyos gondban lehet a Meta: a Facebook és az Instagram is függőséget okozhat. Vizsgálat indult.

2024. május 16., 15:16

Szerző:

Az Európai Unió csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Meta ellen, mivel felmerült az a gyanú, hogy a Facebook és Instagram platformjai elősegíthetik a gyermekek viselkedési függőségének kialakulását és nem megfelelő korellenőrzéseket alkalmaznak, ami megsérti az EU online tartalmakra vonatkozó szigorú szabályozását - írja a CNBC alapján a Portfolio.

Az Európai Bizottság a vizsgálat során arra fog összpontosítani, hogy kiderítse, hogy a Meta által üzemeltetett alkalmazások, mint például a Facebook vagy az Instagram valóban hozzájárulhatnak-e viselkedési függőségek kialakulásánál a gyermekek esetében, illetve, hogy a használat milyen mértékben járul hozzá az úgynevezett nyúlüreg-hatás kialakulásához. Utóbbi jelenség arra utal, amikor a felhasználók egyre mélyebben és kontrollálhatatlanul merülnek el az online tartalmakban, az EU pedig nemrég már a TikTok ellen is indított hasonló vizsgálatot.

A Bizottság továbbá aggodalmát fejezte ki a Meta által alkalmazott korhatár-ellenőrzési mechanizmusok hatékonyságát illetően. A vizsgálat elindítása a 2023 szeptemberében benyújtott Meta kockázatértékelési jelentésének előzetes elemzésén alapul.

Az idősek is rákapnak a Facebookra

Egy korábbi kutatásban az 55 év felettiek közösségi média fogyasztását vizsgálta a Be Social, hogy kiderüljön, vajon milyen módon és mire használják az 55 év felettiek a közösségi médiát. A kutatásról a Jazzy Rádió Business Class című műsorában esett szó bővebben hétfő reggel.

Azért készítettük ezt a felmérést, mert korábban vizsgáltuk a Z-generáció tagjait, akikről most mindenki beszél. De senki nem beszél az idősebb generációról, akiknek a felnőtt kora közepén érkezett a közösségi média, ők ezt hogyan használják

– közölte Forgács Mariann, közösségi média szakértő, a Be Social ügyvezetője. Hozzátette, a közösségi média használata az egyes korcsoportok szerint ugyan megoszlik, ugyanakkor a Facebookot ma már minden 55 évnél idősebb személy aktívan használja. Ha pedig csak egyetlen közösségi felület lehetne a telefonjukon, akkor az a Facebook lenne. 

A felmérés rámutatott – hangzott el a műsorban –, hogy az idősebb generáció naponta 3-4 órát használja a Fecebookot, ami megegyezik a fiatalok közösségi média fogyasztási szokásával. Az idősebbek ráadásul rendkívül aktívak, szívesen posztolnak és kommentelnek. A TikTok azonban magasra tette a lécet számukra, azt a szakember szerint kissé nehezebben fogadják el. Ugyanakkor egy részük azért rendkívül nyitott erre a platformra, a grandfluencerek például rendszeresen állítanak elő tartalmakat a felületre.

Az idősebb generáció tagjai a Facebookozás mellett szívesen hallgatnak podcast műsorokat is, vagy néznek vlogcasteket. Amiket érdekes módon a televízió nézéshez hasonlóan nem valamilyen egyéb tevékenység közben, hanem a tartalomra fókuszálva, leülve és nyugodtan hallgatnak/néznek végig. 

(Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)