Eljárás indul Magyarország ellen a magas költségvetési hiány miatt

A közeljövőben túlzott-deficit eljárás indul az Európai Bizottság döntése alapján 7 EU-tagországgal – köztük Magyarországgal – szemben az elszálló államháztartási hiány miatt.

2024. július 23., 12:19

Szerző:

Komoly bajba kerülhet Magyarország az elszálló államháztartási hiány miatt.

„Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti”

erősítette meg a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium az atv.hu információját, miszerint a közeljövőben eljárás indul Magyarország ellen a túl magas költségvetési hiány miatt. A szaktárca ugyanakkor hozzátette, fontos leszögezni, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik.

„A kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el. Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét, miközben a gazdaságot fenntartható növekedési pályán tartja. A költségvetés egyensúlya az intézkedéseknek köszönhetően mintegy 1064 milliárd forinttal javult”

– közölték. A költségvetési hiány mértéke a tárca szerint az idei évben 4,5 százalékos lehet, míg jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérséklődik majd – írta válaszában a sajtóosztály.

Magyarország mellett még Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében is elindulhat a túlzottdeficit-eljárás. Hazánk ellen legutóbb 2004-ben indított eljárást Brüsszel, amit csak 2013-ban sikerült megszüntetni.

Brutális a hiány, kong az államkassza

A Pénzügyminisztérium várakozásai mit sem segítenek azonban a tegnap napvilágot látott adatokon, melyek szerint június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül

  • a központi költségvetés 2640,1 milliárd forintos hiányt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel.

Ráadásul az elszálló deficit már nem először okoz problémát idén, hiszen március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami elképesztően magas deficitet jelentett, meghaladta például a tavalyi első negyedévest, ami 2089,66 milliárd forint volt. A költségvetési törvény szerint idén március végén 2514,79 milliárd forint lett volna az államháztartási hiány, vagyis az első negyedév végén a 2024-re prognosztizált deficit 92,3 százalékánál jártunk.

(Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.