Óriási a költségvetési hiány: már elfogyott a teljes évre tervezett deficit

Három hónap alatt összejött csaknem az egész évre tervezett eredeti hiánycél.

2024. április 9., 13:19

Szerző:

Amennyiben az állam kiadásai meghaladják a bevételeit, akkor deficit, költségvetési hiány keletkezik, és úgy tűnik, hogy sikerült az egész évre tervezett deficitet három hónap alatt produkálni – írja a 444 ,a Pénzügyminisztérium gyors jelentésére hivatkozva. Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ez elképesztően magas deficit, meghaladja például a tavalyi első negyedévest, ami 2089,66 milliárd forint volt. A költségvetési törvény szerint ugyanis idén 2514,79 milliárd forint lett volna az államháztartási deficit. Annak most a 92,3 százalékánál járunk – írja a lap. 

Az elmúlt évekre visszatekintve elmondható, hogy ez a hiányadat a második legmagasabb harmadik havi deficit. Bár az előző évekhez képest ez nem kiugró (lásd ábránkat), de nem is mondható, hogy bármi nyoma lenne a költségvetési helyzet javulásának. Jól láthatóan 2020 óta ez már az 5. év, amikor a március havi költségvetési hiány jelentős, 500 milliárd forint feletti összeget tesz ki – írja a Portfolio.

A költségvetési hiány gyengébb forint árfolyamhoz vezet, ami pedig növeli az inflációt 

A PM jelentése szerint az államháztartási deficit úgy jött össze, hogy a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt értek el. Azóta már eldőlt, hogy a hiánycélt jócskán meg kell emelni, most éppen nagyjából 4000 milliárdos deficitet jósolnak előre – negyedév alatt már annak is majdnem 60 százalékánál járunk.

A minisztérium megjegyzi: tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is. A kamatkiadásokra fordított kifizetések összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt. Ez 604 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszak teljesítésénél, vagyis annak csaknem a duplája.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1 895,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordított az állam március végéig. Előbbi 10,8 százalékos, utóbbi 5,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

A túlzottan magas deficit rontja az adott ország megítélését. Ha magasabb a nemzetközi szereplők által érzékelt kockázat, akkor annak ára van. Ez az ár a magasabb kamatszint. Magasabb kockázattal bíró hitelfelvevőnek ugyanis magasabb kamaton adnak hitelt. És ez innentől kezdve egy körkörös hivatkozás, ugyanis a magasabb kamatszint magasabb költségvetési kiadáshoz vezet. A magasabb hiányszint nagyon könnyen elvezet gyengébb forint árfolyamhoz, a gyengébb forint árfolyam pedig ugyancsak magasabb kamatokkal orvosolható. A gyengébb forint árfolyam ráadásul növeli az inflációt – írja a Bankmonitor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?