Nyugdíj – Íme a kormány bejelentése, amire sokan vártak

Orbán Viktor idézve jelentette be közösségi oldalán a magyar kormány, hogy idén sem marad el a tizenharmadik havi nyugdíj. 

2024. január 22., 12:11

Szerző:

A kormány hivatalosan is lejjebb hozta az idei GDP-növekedési várakozását. A friss szám azért érdekes, mert pont annak a határán billeg, hogy a nyugdíjasok jogosultak lesznek-e a prémiumra. Ennek apropójából összeszedtük, hogy 2024-ben mire számíthatnak a nyugdíjasok, a nyugdíjemelés, a 13. havi nyugdíj mit is jelent majd számukra a gyakorlatban. Ezért fontos a kormány mai bejelentése. 

A nyugdíjasok idén is megkapják a tizenharmadik havi nyugdíjat. Erre a magyar gazdaság képes lesz. (Orbán Viktor)

– ez jelent meg hétfőn a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán.

A Pénzügyminisztérium tavaly év végi prognózisa után a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette: az idei évre 3,6 százlaékos GDP-növekedést prognosztizál a kormány. Mindez azért érdekes, mert a 2024-es költségvetést tavaly nyáron 4 százalékos növekedéssel fogadta el a kormány, majd a parlament, valamint azért is érdemes külön megemlíteni, mert a nyugdíjprémium szabályai szerint ez az extra összeg csak 3,5 százalékos növekedés felett jár novemberben.

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány most azzal számol, hogy épp teljesül a nyugdíjprémium kifizetésének feltétele, amire egyébként eredetileg az idei költségvetésbe 20,5 milliárd forintot tervezett be

írja a Portfolio.

Nyugdíj és nyugdíjprémium

A nyugdíjprémium két tényező szorzata: a tényleges GDP-növekedés és a törvényi 3,5 százalék küszöbérték különbségével mint szorzószámmal kell megszorozni a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot – emlékeztet a gazdasági lap. Tavaly novemberben az átlagnyugdíj összege 218 ezer forintra emelkedett, idén januárban ez további 6  százalékkal nőtt, vagyis meghaladta a 231 ezer forintot. A nyugdíjprémium összege tehát egy átlagnyugdíjban részesülő időskorú esetében így kalkulálható ki: 20 ezer forint * (3,6-3,5). Ez 2000 forintos plusz bevételt jelenthet majd az átlagnyugdíj szintjén idén novemberben. Van viszont a kormányban olyan – nem hivatalosnak tűnő – várakozás is (elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztériumban), miszerint a 4 százalékos idei növekedés még mindig tartható. Ez esetben az egyszeri kifizetés az átlagnyugdíj szintjén 28 ezer 875 forint lenne.

Nyugdíj és nyugdíjemelés

Érdemes azt is felidézni, hogy idén januárban 6 szaázalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és ha a kormány új inflációs prognózisa igazolódik be, ami most már 5,2 százalék akkor az azt jelenti, hogy idén nincs szükség nyugdíjkiegészítésre novemberben, mert

a nyugdíjemelés mértéke meghaladhatja az átlagos infláció mértékét.

Ez a 6 százalékpontos emelés körülbelül 360-400 milliárd forintnyi plusz költségvetési kiadást jelent. Az átlagnyugdíj szintjén ez a 6 százalékos év eleji emelés havi plusz 13 ezer forintot jelent, ami éves szinten közel 157 ezer forintnyi plusz elkölthető jövedelem.

Tizenharmadik havi nyugdíj

Idén februárban érkezik a 13. havi nyugdíj kifizetése, amire a 2024-es költségvetésben 449 milliárd forintos kiadást irányzott elő a kormány. Az átlagnyugdíj esetében ez 231 ezer forintnyi plusz jövedelem idén. 

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: minden évben „komoly beszélgetés” a pénzügyminiszterrel, hogy biztosan ki tudja-e fizetni a 13. havi nyugdíjat egy összegben, úgy, ahogy várják a nyugdíjasok. Jelezte: idén már ez a beszélgetés megvolt, így biztosan mondhatja, hogy az idei évben is meg fogják kapni a nyugdíjasok a szokott rendben a 13. havi nyugdíjat, a magyar gazdaság ebben az évben is képes lesz ezt biztosítani.

Közel 400 ezer forinttal is magasabb lehet a nyugdíj

Amennyiben tehát mindhárom, idén a nyugdíjasokat érintő tétellel számolunk, akkor az időskorúak jövedelmi helyzete így változhat 2024-ben az átlagnyugdíj szintjén: 

  • A 6 százalékos januári emelés havi 13 ezer forintos pluszt jelent, ami éves szinten 157 ezer forint.
  • Az egyszeri nyugdíjprémium 2000 forint lehet az átlagnyugdíj esetében.
  • A 13. havi nyugdíj februári érkezése pedig 231 ezer forintos plusz összeget jelent. 

A Portfolio számításai szerint 

Egy év alatt, összesen 390 ezer forintnyi plus jövedelmet jelenthet az átlagnyugdíj szintjén.

A költségvetés mindezekre várhatóan összesen 850 milliárd forintnyi összeget fizet ki idén (az emelés kb 370 milliárd forintba került az év elején, a 13. havi nyugdíj 449 milliárd forintba, a nyugdíjprémium pedig 20 milliárd forintba).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)